Wybór odpowiedniego ciasta do ryb zawsze sprawiał mi problem. Dla jednych idealna jest mieszanka jaj i mąki, dla innych sos sojowy, a dla innych piwo. Po raz kolejny kupując sandacza, morszczuka, dorsza czy różowego łososia, zastanawiam się tylko jak najlepiej je usmażyć.
Gdyby tylko ktoś mógł wymyślić uniwersalne ciasto do ryb, prawda? Takie, że każdy może być smaczny do przyrządzenia. Wyobraź sobie, że już jest! Dzielę się z Wami nie jednym, ale czterema przepisami na ciasto na każdą rybę jednocześnie! Zachowaj i usmaż rybę z przyjemnością!
Ciasto uniwersalne do ryb: 4 przepisy
Ciasto serowe dla ryb
Składniki
- 3 łyżki majonezu
- 4 jajka
- 100 g twardego sera
- sól dla smaku
- zmielony czarny pieprz do smaku
- 2 łyżki mąki
Przygotowanie
Lekko ubij majonez jajkiem. Twardy ser zetrzyj na grubej tarce i wymieszaj z masą majonezową. Dodaj mąkę, sól i pieprz do smaku, dobrze wymieszaj.
Ciasto ziemniaczane dla Ryb
Składniki
- 2 ziemniaki
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- sól dla smaku
Przygotowanie
Surowe ziemniaki zetrzyj na grubej tarce. Dodaj mąkę, sól i jajko, dobrze wymieszaj.
Chińskie ciasto do ryb
Składniki
- 1 jajko
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- sól dla smaku
- przyprawy do smaku
Przygotowanie
Ubij jajko ze skrobią, przyprawami i solą. Dokładnie wymieszaj składniki. Rybę smażymy na głębokim tłuszczu po chińsku na dużym ogniu.
Ciasto na piwie
Składniki
- 3 jajka
- 200 g mąki
- 0,3 łyżeczki soli
- 200 ml ciemnego piwa
Przygotowanie
Jajka rozbić i oddzielić żółtka od białek. Żółtka wymieszać z mąką i ciemnym piwem. Ubij białka na sztywną piankę. Delikatnie złóż białka z żółtka i mąki.