Precle i paluszki serowe to jedne z najpopularniejszych przekąsek przy piwie lub winie, dlatego nie od rzeczy jest przygotowanie ich kilku w oczekiwaniu na sylwestrowe imprezy i spotkania z przyjaciółmi.
Do miski wlać śmietankę kremówkę, przecisnąć obrany czosnek, dodać sól, roztopione masło i smalec oraz drobno starty ser. Na koniec dodać jedno żółtko i wszystko dokładnie wymieszać. Przesiać mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia przez gęste sito i wymieszać oba składniki z masą serową.
Zagnieść zwarte ciasto, rozwałkować na placek o grubości około 3 mm i nożem do pizzy lub nożem pokroić w wąskie paski, które w razie potrzeby można podzielić na krótsze patyczki. Ułóż paski na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w misce rozbij jajko, posmaruj nim powierzchnię wszystkich paluszków i posyp ziarnami, solą gruboziarnistą, przyprawami lub startym serem.
Wstaw batony do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 10 do 15 minut, aż będą lekko złociste na powierzchni (jeśli lubisz bardziej wypieczone batoniki, dodaj dodatkową minutę czasu pieczenia). Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia i podajemy samodzielnie lub jako dodatek.