Paluszki serowe z czosnkiem. Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch.

Paluszki serowe z czosnkiem – sposób przygotowania

Precle i paluszki serowe to jedne z najpopularniejszych przekąsek przy piwie lub winie, dlatego nie od rzeczy jest przygotowanie ich kilku w oczekiwaniu na sylwestrowe imprezy i spotkania z przyjaciółmi.

Składniki

  • zwykła mąka – 500 gr
  • ser półtwardy – 250 gr
  • masło – 150 gr
  • smalec – 50 gr
  • 33% śmietana – 1 szklanka
  • czosnek – 5 ząbków lub do smaku
  • sól – 2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia – 1 opakowanie
  • żółtko jajka – 1 szt
  • całe jajko – 1 szt. do posmarowania
  • kminek, sezam, inne nasiona, gruba sól lub tarty ser – do posypania

Przygotowanie

Do miski wlać śmietankę kremówkę, przecisnąć obrany czosnek, dodać sól, roztopione masło i smalec oraz drobno starty ser. Na koniec dodać jedno żółtko i wszystko dokładnie wymieszać. Przesiać mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia przez gęste sito i wymieszać oba składniki z masą serową.

Zagnieść zwarte ciasto, rozwałkować na placek o grubości około 3 mm i nożem do pizzy lub nożem pokroić w wąskie paski, które w razie potrzeby można podzielić na krótsze patyczki. Ułóż paski na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w misce rozbij jajko, posmaruj nim powierzchnię wszystkich paluszków i posyp ziarnami, solą gruboziarnistą, przyprawami lub startym serem.

Wstaw batony do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 10 do 15 minut, aż będą lekko złociste na powierzchni (jeśli lubisz bardziej wypieczone batoniki, dodaj dodatkową minutę czasu pieczenia). Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia i podajemy samodzielnie lub jako dodatek.

error: Treść zabezpieczona !!