Pączki bez tłuszczu i bez smażenia – z piekarnika wychodzą przepysznie. Jem i nie boję się, że przytyję.

Pączki bez tłuszczu i bez smażenia? Brzmi nierealnie, ale pączki wychodzą jeśli nie lepsze od tych tradycyjnych smażonych na głębokim oleju, to na pewno przepyszne.

Zapraszam do sięgnięcia po przepis, dzięki któremu suche pączki ze sklepu staną się wspomnieniem, a rodzina po spróbowaniu będzie prosić o więcej.

Uwaga: mleko do ciasta na pączki powinno być podgrzane do letniej temperatury.

Składniki na ciasto drożdżowe

  • suche drożdże: 10 gram
  • mleko: 120 ml
  • mąka pszenna: 500 gram
  • jajka: 2 sztuki
  • masło: 50 gram
  • 100 gram cukru
  • skórka pomarańczowa: według uznania

Dodatkowo będą potrzebne: masło do wysmarowania blachy na pączki, opcjonalnie: kawałki czekolady oraz cukier puder do posypania gotowych pączków.

Przygotowanie:

Przygotuj większą miskę, ponieważ ciasto drożdżowe urośnie. Do miski wsyp drożdże, dolej letnie mleko; wymieszaj. Po chwili (około 5 minut) wsyp mąkę, jajka, masło w kawałkach, cukier i skórkę pomarańczową.

Wyrabiaj ciasto ręką, aż do uzyskania masy, która nie klei się do rąk. W razie potrzeby dosyp mąki, jeśli ciasto jest zbyt klejące.

Miskę z ciastem odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość,aby pączki był puszyste.

Do wyrośniętego ciasta dodaj kawałki czekolady. Ciasto rozwałkuj,może być potrzebne podsypanie go mąką, i wykrawaj z niego kółka wielkości denka od szklanki.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Posmaruj blachę masłem i wyłóż na nią krążki ciasta. Pączki piecz około 20-25 minut, aż urosną i się zarumienią.

Wyjmij blachę z pączkami. Kiedy lekko ostygną można posypać je cukrem pudrem i pałaszować z całą rodziną.

error: Treść zabezpieczona !!