Zapraszam do sięgnięcia po przepis, dzięki któremu suche pączki ze sklepu staną się wspomnieniem, a rodzina po spróbowaniu będzie prosić o więcej.
Uwaga: mleko do ciasta na pączki powinno być podgrzane do letniej temperatury.
Przygotuj większą miskę, ponieważ ciasto drożdżowe urośnie. Do miski wsyp drożdże, dolej letnie mleko; wymieszaj. Po chwili (około 5 minut) wsyp mąkę, jajka, masło w kawałkach, cukier i skórkę pomarańczową.
Wyrabiaj ciasto ręką, aż do uzyskania masy, która nie klei się do rąk. W razie potrzeby dosyp mąki, jeśli ciasto jest zbyt klejące.
Do wyrośniętego ciasta dodaj kawałki czekolady. Ciasto rozwałkuj,może być potrzebne podsypanie go mąką, i wykrawaj z niego kółka wielkości denka od szklanki.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Posmaruj blachę masłem i wyłóż na nią krążki ciasta. Pączki piecz około 20-25 minut, aż urosną i się zarumienią.