Robię prawie co każdy weekend: Szybkie pączki na kefirze: bez drożdży. Idealnie puszyste i miękkie.

Tak chrupiące i miękkie pączki chciałby przyrządzić każdy!

Zapisz dokładnie ten przepis, bo na pewno zapytają Cię o niego znajomi i rodzina. Są idealne na deser albo śniadanie dla bliskich – będą jeszcze lepsze z nadzieniem, do którego w sezonie zalecamy korzystać ze świeżych, a poza sezonem z mrożonych owoców.

Składniki:

  • 2 jaja;
  • 500-600 g mąki pszennej;
  • 500 ml kefir;
  • łyżka cukru;
  • 100 g malin;
  • 3 łyżki cukru pudru;
  • 10 g cukru waniliowego;
  • 2 łyżki oleju;
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia;
  • szczypta soli.

Sposób przyrządzenia:

Jajka mieszamy z solą i cukrem (zwykłym i waniliowym). Do masy dolewamy olej oraz kefir i całość dokładnie łączymy ze sobą. Na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i zagniatamy ciasto. Będzie idealne, gdy przestanie się kleić do rąk.

Ciasto wałkujemy na roladę i kroimy na części. Każdą z nich spłaszczamy za pomocą dłoni. Na środku umieszczamy maliny, a później łączymy krawędzie i całość kształtujemy w kulę.

Do garnka wlewamy olej. Jego ilość jest zależna od wielkości smażonych pączków, oraz wielkości samego garnka.

Pączki są gotowe do wyjęcia z oleju, gdy tylko ich kolor zmieni się na złotawy. Podawaj z cukrem pudrem. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!