Przepis na pączki idealne: 1 kg mąki, 600 ml mleka, 2 jajka – Miękkość, której nie można się oprzeć.

Przepis na Idealne Pączki Domowe:

Miękkie, puszyste, nieprzesiąknięte olejem pączki przygotujemy według tego przepisu.

Składniki:

  • 600 ml mleka
  • 1 kg mąki pszennej
  • 84 g drożdży (2 sztuki)
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 jajka i 3 żółtka
  • 8 łyżek oleju
  • 1 łyżka rumu
  • Szczypta soli
  • Skórka otarta z cytryny
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Zacznij od drożdży: W 2 dl ciepłego mleka wsyp drożdże i łyżkę cukru, mieszaj. Odczekaj, aż zwiększą swoją objętość.

W dużej misce wymieszaj pozostałe mleko, jajka, żółtko, resztę cukru. Dodaj stopniowo do tego rum, olej, mąkę wymieszaną z solą oraz otartą skórkę z cytryny. Ugnieć elastyczne ciasto.

Posyp ciasto mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Na obsypanej mąką desce rozwałkuj ciasto, a następnie szklanką obtoczoną w mące wytnij koła o średnicy 8 cm. Odstaw, aby jeszcze trochę podrosły.

W garnku rozgrzej olej. Wrzuć koła ciasta, tworząc w nich palcem dziurkę w środku. Smaż na złoty kolor z obu stron.

Na serwetce odsącz pączki z nadmiaru tłuszczu. Posyp je cukrem pudrem, w dziurki włóż łyżkę dżemu, marmolady lub musu owocowego. Opcjonalnie dekoruj bitą śmietaną lub startą czekoladą.

Smacznego życzymy! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!