Miękkie, puszyste, nieprzesiąknięte olejem pączki przygotujemy według tego przepisu.
Zacznij od drożdży: W 2 dl ciepłego mleka wsyp drożdże i łyżkę cukru, mieszaj. Odczekaj, aż zwiększą swoją objętość.
W dużej misce wymieszaj pozostałe mleko, jajka, żółtko, resztę cukru. Dodaj stopniowo do tego rum, olej, mąkę wymieszaną z solą oraz otartą skórkę z cytryny. Ugnieć elastyczne ciasto.
Posyp ciasto mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Na obsypanej mąką desce rozwałkuj ciasto, a następnie szklanką obtoczoną w mące wytnij koła o średnicy 8 cm. Odstaw, aby jeszcze trochę podrosły.
W garnku rozgrzej olej. Wrzuć koła ciasta, tworząc w nich palcem dziurkę w środku. Smaż na złoty kolor z obu stron.
Na serwetce odsącz pączki z nadmiaru tłuszczu. Posyp je cukrem pudrem, w dziurki włóż łyżkę dżemu, marmolady lub musu owocowego. Opcjonalnie dekoruj bitą śmietaną lub startą czekoladą.