Smak nadaje jeden tajny składnik: Jak zrobić pyszne ogórki po węgiersku. Tak dobrych jeszcze nie jadłaś

Zbliża się okres zimowy. To sezon na wszelkiego rodzaju słoikowe przetwory.

Większość gospodyń domowych rozpoczyna prace nad przetworami. Rewelacyjną alternatywą dla marynowanych grzybków bądź ogórków w occie będą węgierskie ogórki.

Koniecznie wypróbuj ten przepis, ty i twoja rodzina z pewnością nie pożałujecie! To niepowtarzalny, wyrazisty smak, a co najważniejsze – banalny w przygotowaniu przepis. Niesamowite połączenie, prawda? Szczególnie dla tych, którzy niechętnie spędzają całe dni w kuchni.

Składniki potrzebne do przygotowania ogórków w pikantnej zaprawie:

Przygotowanie:

Dokładnie umyj ogórki. Jeśli jest to konieczne – odetnij końcówki warzyw, a większe ogórki pokrój na ćwiartki. Oczyść i przygotuj do zaprawy słoiki, następnie włóż do nich kolejno cztery goździki, dwa ząbki czosnku, cztery ziarna ziela angielskiego oraz łyżeczkę musztardy w proszku.

Jeśli podłoże jest już gotowe, możesz ułożyć ogórki w słoiku. Teraz słoiki trzeba zagotować aby nadawały się do spożycia przez całą zimę. W garnku przygotuj marynatę z cukru, 150ml octu, soli i wody.

W każdy słoik wlej odpowiednią ilość marynaty i dokładnie zakręć. Gotuj słoiki w garnku z wodą przez 5 minut. Po zagotowaniu ułóż słoiki na grubszym materiale do góry dnem i zawiń. W ten sposób dobrze się zawekują.
Gdy słoiki całkowicie ostygną, możesz schować je do spiżarni. Pamiętaj, że przepis zawiera ilość składników odpowiadającą 3,5 litrowym słoikom.

Węgierskie ogórki podawane są w formie przekąski, jednak rewelacyjnie sprawdzają się również jako dodatek do obiadu lub na świąteczny stół.

error: Treść zabezpieczona !!