Większość gospodyń domowych rozpoczyna prace nad przetworami. Rewelacyjną alternatywą dla marynowanych grzybków bądź ogórków w occie będą węgierskie ogórki.
Koniecznie wypróbuj ten przepis, ty i twoja rodzina z pewnością nie pożałujecie! To niepowtarzalny, wyrazisty smak, a co najważniejsze – banalny w przygotowaniu przepis. Niesamowite połączenie, prawda? Szczególnie dla tych, którzy niechętnie spędzają całe dni w kuchni.
Dokładnie umyj ogórki. Jeśli jest to konieczne – odetnij końcówki warzyw, a większe ogórki pokrój na ćwiartki. Oczyść i przygotuj do zaprawy słoiki, następnie włóż do nich kolejno cztery goździki, dwa ząbki czosnku, cztery ziarna ziela angielskiego oraz łyżeczkę musztardy w proszku.
Jeśli podłoże jest już gotowe, możesz ułożyć ogórki w słoiku. Teraz słoiki trzeba zagotować aby nadawały się do spożycia przez całą zimę. W garnku przygotuj marynatę z cukru, 150ml octu, soli i wody.
W każdy słoik wlej odpowiednią ilość marynaty i dokładnie zakręć. Gotuj słoiki w garnku z wodą przez 5 minut. Po zagotowaniu ułóż słoiki na grubszym materiale do góry dnem i zawiń. W ten sposób dobrze się zawekują.
Gdy słoiki całkowicie ostygną, możesz schować je do spiżarni. Pamiętaj, że przepis zawiera ilość składników odpowiadającą 3,5 litrowym słoikom.