Jedz te produkty i żyj dłużej. Oto 18 produktów, które oczyszczą tętnice. Chronią przed atakiem serca

Choroby serca, zawały i udary są jedną z najważniejszych przyczyn przedwczesnych śmierci.

Do problemów z funkcjonowaniem serca prowadzi najczęściej rozwój choroby wieńcowej, powodowanej przez odkładające się w żyłach blaszki cholesterolowe. Rozwojowi chorób układu krwionośnego sprzyja niewłaściwa diety, brak wystarczającej aktywności fizycznej a także wysoki poziom stresu.  Jest wiele rzeczy, które możemy zrobić we własnym zakresie, w celu minimalizacja zagrożenia wystąpienia choroby wieńcowej.

Poza zdrową ilością ruchu, najlepiej na świeżym powietrzu, warto rzucić palenie, ograniczyć alkohol i inne używki i starać się dbać o pogodny nastrój w pracy i życiu codziennym.

Dodatkowo, koniecznie trzeba zadbać o dietę. Poza ograniczeniem niezdrowych fast foodów i potraw zawierających szkodliwe dla serca tłuszcze nasycone, warto wzbogacić codzienny jadłospis o produkty korzystnie wpływające na serce.

Tłuste ryby morskie

Łosoś z dzikich łowisk, a także tuńczyk i makrela, zawierają duże ilości zdrowych tłuszczów nienasyconych.

Kwasy omega-3 i omega-6 korzystnie wpływają nie tylko na pracę serca, ale poprawiają również funkcjonowanie mózgu, przez co zmniejszają nie tylko ryzyko wystąpienia zawału, ale również chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera czy Parkinsona.

Sok pomarańczowy i żurawinowy

error: Treść zabezpieczona !!