Do problemów z funkcjonowaniem serca prowadzi najczęściej rozwój choroby wieńcowej, powodowanej przez odkładające się w żyłach blaszki cholesterolowe. Rozwojowi chorób układu krwionośnego sprzyja niewłaściwa diety, brak wystarczającej aktywności fizycznej a także wysoki poziom stresu. Jest wiele rzeczy, które możemy zrobić we własnym zakresie, w celu minimalizacja zagrożenia wystąpienia choroby wieńcowej.
Dodatkowo, koniecznie trzeba zadbać o dietę. Poza ograniczeniem niezdrowych fast foodów i potraw zawierających szkodliwe dla serca tłuszcze nasycone, warto wzbogacić codzienny jadłospis o produkty korzystnie wpływające na serce.
Łosoś z dzikich łowisk, a także tuńczyk i makrela, zawierają duże ilości zdrowych tłuszczów nienasyconych.
Kwasy omega-3 i omega-6 korzystnie wpływają nie tylko na pracę serca, ale poprawiają również funkcjonowanie mózgu, przez co zmniejszają nie tylko ryzyko wystąpienia zawału, ale również chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera czy Parkinsona.