Błyskawicznie proste danie na blasze do pieczenia – ciesz się nim przez cały tydzień.

Wyjątkowe danie na przyjęcie dla gości – pieczone mięso z ziemniakami w aromatycznym sosie. Sycące, smakowite i apetyczne, podane z wyśmienitą sałatką. Skosztuj tego przepysznego mięsa, którego aromat i smak zachwycą Twoich gości!

Składniki:

  • (1/2) czerwona cebula
  • 2 łyżki sok z cytryny
  • 2 duże cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 800 g – 1 kg ziemniaki
  • 2 kg schab
  • 1 łyżeczka czarny pieprz mielony
  • 250 g ser
  • 2 pomidory
  • 40 ml oliwa z oliwek

Sos:

  • 3-4 łyżeczki musztardy pełnoziarnistej
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 250 g jogurt

Sałatka:

  • Awokado
  • Oliwa z oliwek
  • Szpinak/mix sałat
  • Sól (2 łyżeczki lub do smaku)
  • 3 ogórki
  • Sól
  • Czarny pieprz mielony

Przygotowanie:

Pokroić mięso po osuszeniu.

Umieścić na blasze mięso, wymieszać z cebulą, solą, czarnym pieprzem.

Skropić oliwą, wymieszać, rozłożyć na blasze. Obrane ziemniaki, pokroić, dodać sól, pieprz, wymieszać.

Na ziemniakach ułożyć mięso.

Posypać ziemniaki startym serem. W miseczce wymieszać musztardę, jogurt, majonez.

Ziemniaki polać sosem.  Przykryć blachę folią aluminiową.

Piec w piekarniku przez 60-70 minut w temperaturze 210-220°C. Przygotować sałatkę: pokroić ogórki, szpinak, pomidory, awokado, cebulę.

Wymieszaj składniki na sos: olej, sok z cytryny, sól, czarny pieprz.

Dodać sos do sałatki i wymieszać. Wyjąć mięso z piekarnika, zdjąć folię.

Piekarnik ustaw na temperaturę 210 stopni i piecz jeszcze przez 20-30 minut. Podawać mięso z sałatką i ziemniakami.

Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!