Oczyszcza nerki, wątrobę, serce i normalizuje ciśnienie krwi: Prawie nikt już nie je tego zboża, ale to prawdziwy pomocnik.
Potężne i niesprawiedliwie zapomniane jedzenie. Wraz z pojawieniem się na naszym rynku nowoczesnej żywności i chęcią niespożywania żywności niskiej jakości, większość ludzi już dawno przestała jeść proso. To wielka szkoda, biorąc pod uwagę wiele korzyści, jakie oferuje nam to łatwo przyswajalne zboże.
Proso to rodzaj zboża. Ma żółto-białą barwę i słodki smak. Ziarno prosa pokryte jest łuską, którą należy usunąć przed spożyciem, jest drobna, okrągła, a czasem nieco spłaszczona.
Jest to jedno z niewielu zbóż, które nie zawiera glutenu, co ma ogromne znaczenie, ponieważ wiele osób ma alergię na gluten, a powszechnie wiadomo, że gluten wpływa na przyrost masy ciała i ogólnie otyłość. Zawiera wiele witamin i minerałów, takich jak wapń, potas, jod, magnez, witaminy A, E i B, ale zawiera także żelazo i błonnik.
Jest to ziarno wyjątkowo zasadowe (zasadowe) i wiemy, że wirusy, bakterie i inne patogeny są trudne do wytworzenia w organizmach zasadowych.
Proso zawiera kluczowe aminokwasy, które pomagają budować i regenerować mięśnie i komórki skóry. Jest również bogate w węglowodany, które są trawione powoli, dzięki czemu szybko dają nam uczucie sytości i pomagają w odchudzaniu.
Zboże to zawiera również naturalne tłuszcze, które są niezbędne do wchłaniania witamin, w tym karotenu i witaminy D.
Płatki te zawierają węglowodany, dlatego są dobrym wyborem dla diabetyków. Kardiolodzy zalecają ją jako pokarm, który należy spożywać jak najczęściej, gdyż jest bogata w potas, który pomaga w walce z chorobami serca, normalizuje ciśnienie krwi i wzmacnia naczynia krwionośne.
Jest to jeden z najlepszych pokarmów oczyszczających nerki, ale także zapobiegających tworzeniu się kamieni lub piasku w nerkach. Korzystnie wpływa na infekcje dróg moczowych oraz przyspiesza wydalanie moczu. Przeprowadzono różne badania dotyczące żywienia i udowodniono, że osoby spożywające proso w większości przypadków nie mają objawów astmy ani żadnych objawów z nią związanych.
Zawartość minerałów i witamin w nasionach prosa jest na ogół wyższa niż w pszenicy, kukurydzy czy ryżu, przeważają w nich nienasycone kwasy tłuszczowe. Polecany przy anemii, rekonwalescencji, przemęczeniu i oczyszczaniu organizmu. Fluor i kwas krzemowy wzmacniają skórę, włosy, kości, paznokcie i zęby.
Jak gotować proso:
Kaszę jaglaną gotuje się na drobne, delikatne ziarna, dlatego świetnie sprawdza się w wielu różnych przepisach lub jako samodzielny dodatek. Gotując kaszę jaglaną należy pamiętać, że małe żółte kuleczki ugotują się bardzo szybko, dlatego podczas przygotowywania należy zwrócić na to szczególną uwagę, aby jej nie rozgotować. Oto prosty przepis na gotową puszystą kaszę jaglaną:
Składniki
- 1 szklanka pszenicy (to proso łuskane)
- 2 szklanki bulionu warzywnego (lub wody)
- ¼ łyżeczki soli
- 1 łyżka masła
Przygotowanie
Na noc przed gotowaniem kaszę jaglaną namoczyć w wodzie i odstawić do rana. Rano odcedzamy i płuczemy kaszę jaglaną. Podgrzej kaszę jaglaną w dużym, suchym garnku na średnim ogniu i opiekaj przez 4 do 5 minut, aż uzyskasz złoty kolor. Wymieszaj bulion warzywny i sól, a następnie zagotuj płyn na dużym ogniu.
Zmniejsz ogień do małego, dodaj masło i przykryj patelnię. Gotuj, aż ziarna prosa wchłoną większość płynu, około 15 minut – unikaj zbyt częstego mieszania i zbyt częstego podnoszenia pokrywki. Zdjąć z ognia i odstawić pod przykryciem na około 10 minut, aż wchłonie resztę płynu. Kaszę jaglaną wymieszaj widelcem i dopraw do smaku. Podawać na ciepło.
WSKAZÓWKA: Kaszę jaglaną można także ugotować na słodko, z wodą, dodając miód do smaku. Dobrze jest także łączyć z owocami i orzechami.