Niezwykła rolada mięsna domowej roboty – Bochenek mięsa. Uwielbiana przeze mnie i moich gości.

Jeśli myślisz, że bochenek może być tylko z mąki, to się grubo mylisz. Dziś dowiesz się, jak upiec smaczny oraz efektowny bochenek z mięsa! Bochenek z mięsa pokocha każdy- ty, twoja rodzina oraz twoi goście.

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego z wieprzowiny
  • 300 g mięsa mielonego z wołowiny
  • 100 g pieczarek
  • 2 łyżki twardego sera
  • 100-150 g mozzarelli
  • Łyżkę świeżej pietruszki
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Mięso wołowe oraz wieprzowinę wrzuć do dużej misy i wyrób na jednolitą masę. Dodaj przyprawy, drobno posiekane pieczarki, starty twardy ser oraz posiekaną świeżą pietruszkę.

Składniki dokładnie wymieszaj. Uzyskana masę wyłóż na arkusz pergaminu. Rozgniatając ją delikatnie palcami na boki, uformuj placek w kształcie prostokąta, o grubości około 1-1,5 cm. Na tak przygotowane mięso ułóż pokrojoną w plastry mozzarellę.

Pamiętaj, aby na brzegach, na szerokości około dwóch centymetrów, nie kłaść sera. W przeciwnym razie będzie on wychodził bokami i podczas pieczenia wypłynie. Całość zwiń w rulon.

Powstałą pieczeń zawiń ciasno w kilka dodatkowych arkuszy pergaminu i zawiąż mocno końce. Piecz około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.

Po wyciągnięciu z piekarnika, odstaw do wystudzenia, a następnie włóż do lodówki na minimum 2-3 godziny.

Jeśli mięso jest zbyt chude, możesz dodać do niego 100-200 g boczku przepuszczonego przez maszynkę do mięsa. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!