Filet z kurczaka „Niespodzianka” – Zaskoczę Cie tym przepisem. Pyszny smak, nie do opisania.

Mięso z kurczaka jest cenione i ogólnodostępne. Bardzo często jest ono przyrządzane w polskich kuchniach.

Nawet jeśli myślisz, że znasz wszelkie sposoby, na które można przyrządzić filet z kurczaka, to ten przepis będzie czymś zupełnie innym od tego, co zazwyczaj pojawia się na Twoim stole. Jest to oryginalne, nowe, proste i przepyszne danie, które z pewnością zostanie w niejednej rodzinie na dłużej.

Potrzebne składniki:

  • 1kg fileta z kurczaka,
  • 200ml mleka,
  • 5 ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 3 pomidory,
  • 2 jaja,
  • 2/3 ząbki czosnku,
  • 200g twardego sera,
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego,
  • 3 łyżki śmietany,
  • trochę soli oraz pieprzu (do smaku),
  • pęczek ziół.

Przygotowanie:

Kroimy filet w średniej wielkości plasterki i zalewamy kurczaka mlekiem. Odstawiamy go do lodówki na co najmniej godzinę.

Podczas, gdy kurczak jest w chłodziarce, wykonujemy foliowe kubki z kilku warstw folii aluminiowej. Powstałe formy smarujemy w środku olejem i przenosimy je na blachę do pieczenia.

Kroimy ziemniaki w drobne plastry i kładziemy na samym spodzie formy. Następnie drobno kroimy cebulę i przykrywamy nią ziemniaki. Po upływie godziny wyjmujemy kurczaka z lodówki i kładziemy w formach na cebuli.

Ubijamy jaja ze śmietaną, a powstałą mieszankę wlewamy na mięso. Na samej górze układamy pomidory pokrojone w cienkie plastry.

Siekamy czosnek i ścieramy ser, a następnie sypiemy to w każdą z foremek.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni i wkładamy blachę z aluminiowymi formami na 40 minut do piekarnika.

Tuż przed podaniem posypujemy potrawę ziołami.

error: Treść zabezpieczona !!