Jeśli należysz do miłośników sałatki ziemniaczanej, z pewnością przypadnie Ci do gustu jej odmiana w postaci niemieckiej sałatki ziemniaczanej z dressingiem musztardowym. Sałatkę można podawać z mięsem, ale świetnie smakuje też sama jako mała przekąska.
Ziemniaki oczyścić, włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Zagotuj wodę i gotuj ziemniaki przez 20-25 minut. Możesz sprawdzić, czy ziemniaki są ugotowane, nakłuwając je widelcem. Jeśli zsuną się z widelca, gotowe. W czasie smażenia ziemniaków ugotuj jajka na twardo (zajmie to 10 minut), drobno posiekaj cebulę i ogórki na małe kawałki. Ugotowane i ostudzone ziemniaki pokroić w drobną kostkę i wymieszać w misce z cebulą i ogórkami.
Składniki w misce doprawić solą i pieprzem i przykryć kiszonymi ogórkami. Całość mieszamy i odstawiamy na 20-30 minut do lodówki. Następnie w drugiej misce ubić żółtko, dodać musztardę i cały czas mieszając wlać olej i na koniec dodać sól. Do przygotowanej mieszanki jajecznej możesz dodać kilka kropli cytryny.
Do warzyw dodawaj łyżkami mieszaninę żółtka i majonezu – po 1 łyżce mieszanki i 1 łyżce majonezu – powtarzaj aż do wykorzystania całości.