Nie wiesz, co robić z chorobami – Odpowiedź jest prosta: niebiańskie nasiona – Zawsze miej je w domu.

Stu bioaktywnych składników i więcej można znaleźć w naturalnej medycynie – dostępnej, oszczędnej i łatwej do przyrządzenia dla wszystkich. Trzymaj się tych wskazówek, żeby uniknąć banowania.

Dobrze mieć taki element zawsze pod ręką w domu.

Czy kiedykolwiek słyszeliście o czarnuszce jako składniku? W sklepie spożywczym można go kupić. Na przykład, często kupuję go w aptece. Warto wspomnieć, że nie jest to tylko zwykła przyprawa do dań. Wręcz odwrotnie, czarnuszka ma bardzo pozytywne działanie na zdrowie.

Kluczową cechą jest obecność gorzkiej nigeliny, która łagodzi skurcze (mimowolne skurcze mięśni) oskrzeli, co jest bardzo pomocne przy uciążliwym kaszlu – działa na nawilżenie. Nigelina nie występuje w innych olejach z nasion.

Czarnuszka wzmacnia układ odpornościowy i jest również odpowiednia jako profilaktyka w sezonie grypowym. Skutecznie łagodzi objawy alergii, napady astmy i wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Ma korzystny wpływ na nerwowość, stany depresyjne i migreny.

Reguluje ciśnienie krwi. Gdy poziom cholesterolu jest nieprawidłowy, olej z czarnuszki pomoże go unormować. Pomaga w leczeniu cukrzycy oraz jest bardzo skuteczny jako leczenie wspomagające HIV jak i we wszystkich typach chorób onkologicznych (nowotwory).

Połączona z inną niezwykłą substancją, tymoquinonem, tworzy harmonię, której nie znajdziesz w żadnej innej roślinie. Tymochinon jest wyjątkowo silnym przeciwutleniaczem. Czarnuszka działa również na choroby neurodegeneracyjne i choroby sercowo-naczyniowe.

Potrzebne składniki:

  • 200 ml oliwy z oliwek
  • 5 łyżek czarnuszki

Sposób przygotowania:

Wrzuć czarnuszkę do młynka i drobno zmiel.

Umieść to w garnku i zalej oliwą z oliwek. Wymieszaj dokładnie, a następnie przygotuj garnek z zawartością wody.

Umieść miskę z mieszanką czarnuszki i oleju nad garnkiem i podgrzewaj wodę. Gotuj na bardzo małym ogniu przez 45 minut, aby wydobyć niezbędne olejki eteryczne z czarnuszki.

Po 45 minutach gotowania mieszanka olejów jest gotowa. Przelej ją do słoika ze szkła.

Czarnuszka jest wskazana na wiele chorób, takich jak:

  • zapalenie zatok
  • reumatyzm
  • choroby wątroby
  • infekcje bakteryjne, grzybicze i pasożytnicze
  • łuszczyca
  • cukrzyca
  • podwyższone ciśnienie krwi
  • zapalenie oskrzeli
  • zapalenie płuc
  • kandydoza
  • astma

Olej z czarnuszki charakteryzuje się idealnym składem chemicznym, zawierającym ponad 100 aktywnych substancji, które wzajemnie się uzupełniają. W skład oleju z czarnuszki wchodzą nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, witaminy B1, B2, B6, C, E oraz gorzka substancja – nigelina.

Olej należy przechowywać w lodówce. Stosowanie zalecane jest w przypadkach ostrych i przewlekłych, jak również profilaktycznie. Na 15 minut przed posiłkiem spożywaj codziennie 1 łyżkę stołową. Jeśli olej smakuje gorzko, popij go sokiem z pomarańczy.

Dużo zdrowia!

error: Treść zabezpieczona !!