Nawadnianie jest kluczowe, nawet podczas krótkich wyjść na słońce, dlatego warto sięgać po napoje. Jednak nie wszystkie równie skutecznie zaspokajają pragnienie, jak kwas chlebowy. Zachęcam do samodzielnego przygotowania tego orzeźwiającego napoju w domowym zaciszu, aby codziennie móc cieszyć się jego niepowtarzalnym smakiem. Przedstawiam przepis na mój ulubiony kwas chlebowy.
Cytryny należy przekroić na połówki, wycisnąć z nich sok oraz usunąć miąższ. Skórkę pokroić na drobne kawałki i umieścić w słoiku.
W przegotowanej wodzie rozpuścić cukier, a następnie roztwór dodać do słoika wraz z sokiem z cytryn.
Dodać do słoika rodzynki i wymieszać wszystkie składniki. Odstawić do ostygnięcia, aż temperatura spadnie do około 30°C.
Do ostudzonej mieszanki dodać drożdże, po kruszeniu ich, i dokładnie wymieszać. Napój należy pozostawić na 15-18 godzin.
Kwas chlebowy przelać przez serwetkę lub gazę, dosłodzić do smaku cukrem i umieścić w lodówce na kilka godzin.