Oczywiście sekretem jest pewien związek zawarty w liściach. Oleuropeina. Bardzo dobrze działa na nasz organizm. Ma działanie przeciwgrzybicze oraz przeciwpasożytnicze. Dlatego pomaga w leczeniu i powrocie do zdrowia.
W starożytności uznawano drzewo oliwne za symbol długowieczności i odporności. Ten związek bowiem chronił drzewo przed grzybami i wirusami.
Przepis jest stosunkowo prosty. Potrzebujemy 20 suszonych liście oliwnych, 2 litry wody, a także miód i cytrynę. Ale te dwa ostatnie składniki opcjonalnie. Można je dodać, by poprawić smak herbaty.
Liście zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 10 minut, a potem do przestudzenia. Następnie możemy już pić herbatę.
Ważne jest to, by zawsze wybierać na zakupach herbatę liściastą zamiast torebkowej. Dzięki temu mamy pewność, że zyskujemy produkt wysokiej jakości i ze sprawdzonego źródła.