Naleśniki zapiekane z serem – Tak przygotowanych jeszcze nie jadłaś. Odkąd znam ten przepis – robię je non stop.

Naleśniki z serem zna każdy. Ale takie zapiekane w śmietanie? To będzie hit w Twojej kuchni. 

Oto znakomity przepis na naleśniki, koniecznie musisz spróbować!

Składniki potrzebne do ciasta na naleśniki:

  • 0,75l mleka
  • 3 jaja
  • 0,3 kg mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • 0,25 kg twarogu półtłustego
  • 0,4 kg waniliowego serka homogenizowanego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka waniliowego budyniu (sam proszek)
  • 150 ml śmietany kremówki 30% tł
  • 1 jajo
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka waniliowego budyniu (sam proszek)
  • 0,4 kg malin (świeżych lub mrożonych)
  • 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej + 2 łyżeczki wody
  • cukier do smaku
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

To przepis do którego się wraca, naleśniki są po prostu przepyszne, delikatne, otoczone nutą wanilii i sosem malinowym. Tu jedna jest pewne, będą one błyskawicznie znikać z talerzy.

Przepis na naleśniki jest niezawodny od wielu lat, zatem od tego należy zacząć. Mleko, jaja i mąkę miksujemy ze sobą tak by powstało ciasto bez grudek.

Rozgrzać patelnie, jeśli używacie teflonowej przed smażeniem pierwszego naleśnika (tylko wtedy) nalewa się trochę oleju. Naleśniki smażymy cieniutkie, z tych składników powinno wyjść około 13 sztuk.

Przygotowanie masy serowej: twaróg należy rozetrzeć, najlepiej przy użyciu blendera, tak by nie było w nim żadnych grudek. Trzeba to zrobić bardzo dokładnie. Następnie dołożyć serek homogenizowany, łyżkę cukru i łyżkę budyniu. Ponownie dokładnie wymieszać.

Tak przygotowaną masą smarować każdy z naleśników po kolei, nakładając po 1 łyżeczce serka. Zawinąć w ruloniki. Wszystkie ułożyć w naczyniu żaroodpornym, tak aby były one jeden tuż przy drugim.

Przygotować masę śmietanową: potrzebna jest ona do zalania naleśników. Jajo należy rozmieszać widelcem. Kolejno dodać pozostałe składniki, i znów wszystko dokładnie wymieszać.

Naleśniki w naczyniu żaroodpornym zalać masą. Następnie włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C ( z termoobiegem). Tak piec przez 30- 35 min, aż masa zgęstnieję i się zapiecze.

Kiedy naleśniki się pieką można przygotować sos malinowy, należy zacząć od podgrzania malin w rondelku, aż się zaczną rozpadać. Następnie dodać cukier do smaku, mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą. Dodać do gorących malin.

Gotuj przez kilka minut, cały czas mieszając. Następnie ostudzić. Aby sos był bardziej gładki można zmiksować go mikserem ręcznym, ale nie jest to konieczne. Ale to już kwestia uznania.

Naleśniki tuż przed podaniem polać sosem z malin i posypać cukrem pudrem. Będą wyglądać smakowicie, i tak samo smakować. Gotowe!

error: Treść zabezpieczona !!