Naleśniki ziemniaczane – Puszyste, sycące i pyszne możesz podać same, albo z dowolnymi dodatkami. Przepis.

Naleśniki ziemniaczane z patelni – szybki przepis na pyszne danie!

To niesamowicie prosty i ekspresowy w przygotowaniu sposób na doskonały dodatek do obiadu lub kolację!

Składniki:

  • 550 g mąki,
  • 400 ml jogurtu naturalnego lub kefiru,
  • 500 g ugotowanych ziemniaków,
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 1 duża cebula,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego,
  • masło (jako okrasa).

Sposób przygotowania:

Mąkę, sodę oczyszczoną i sól dokładnie wymieszaj, dodaj jogurt naturalny (lub kefir). Wyrób ręcznie składniki na delikatne, elastyczne ciasto. Miskę z masą przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na pół godziny. Pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż ją na oleju (na złoty kolor).

Ziemniaki rozgnieć tłuczkiem lub przeciśnij przez praskę, podgrzej mleko. Do masy ziemniaczanej dodaj gorące mleko, cebulkę i masę jogurtową. Wszystkie składniki wyrób na jednolite ciasto. Otrzymaną masę podziel na równej wielkości kulki i rozwałkuj na grubość około 1 cm.

Naleśniki smaż na gorącej patelni, po około 3 minuty z każdej strony. Najlepiej smakują gorące, okraszone masłem.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!