To niesamowicie prosty i ekspresowy w przygotowaniu sposób na doskonały dodatek do obiadu lub kolację!
Mąkę, sodę oczyszczoną i sól dokładnie wymieszaj, dodaj jogurt naturalny (lub kefir). Wyrób ręcznie składniki na delikatne, elastyczne ciasto. Miskę z masą przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na pół godziny. Pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż ją na oleju (na złoty kolor).
Ziemniaki rozgnieć tłuczkiem lub przeciśnij przez praskę, podgrzej mleko. Do masy ziemniaczanej dodaj gorące mleko, cebulkę i masę jogurtową. Wszystkie składniki wyrób na jednolite ciasto. Otrzymaną masę podziel na równej wielkości kulki i rozwałkuj na grubość około 1 cm.
Naleśniki smaż na gorącej patelni, po około 3 minuty z każdej strony. Najlepiej smakują gorące, okraszone masłem.