Ja dziś podzielę się z Tobą przepisem na bazie sera i ziół. Tortille przygotowuję się bardzo szybko, dlatego jest to dobra opcja na pyszny obiad czy syta kolację. Rodzina będzie zadowolona! A znajomi z pewnością będą chcieli poznać również ten przepis.
Do kefiru dodaj sodę, wymieszaj i odstaw na 5 minut. Wymieszać mąkę z solą, zalej kefirem, zagnieć elastyczne ciasto. Dobrze zagniecione ciasto, posyp mąką i pozostaw na 10 minut, przykryte ręczniczkiem.
Dodaj do sera posiekane zioła, wymieszaj. Ciasto podziel na 6 identycznych części, z których każdą rozciągnij palcami na okrągłe placuszki o średnicy do 10 centymetrów. Umieść po środku każdego ciasta 2 łyżki nadzienia z sera i ziół, krawędzie sklej u góry palcami. Powstały „woreczek” z ciasta rozwałkuj na cienkie kółko o średnicy 20 centymetrów.
Smaż tortille na suchej patelni przez 3 minuty z każdej strony. Układaj jeden na drugim, smarując roztopionym masłem każdy z placków. Przed podaniem, pokrój stos tortilli na 4 kawałki.