Pyszne placki wg receptury teściowej. Musisz spróbować tego przepisu

Jeśli lubisz tortille, różnego typu placki itp, tak jak ja, musisz spróbować tego przepisu. Możesz eksperymentować z nadzieniem dowolnie według Twojego gustu.

Ja dziś podzielę się z Tobą przepisem na bazie sera i ziół. Tortille przygotowuję się bardzo szybko, dlatego jest to dobra opcja na pyszny obiad czy syta kolację.  Rodzina będzie zadowolona! A znajomi z pewnością będą chcieli poznać również ten przepis.

SKŁADNIKI

  • 400 g mąki
  • 1 szklanka kefiru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 300-400 g sera Adyghe lub fety
  • dużo różnorodnych ziół (koperek, pietruszka, kolendra)
  • masło

SKŁADNIKI NA SOS

  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki posiekanych ulubionych ziół

PRZYGOTOWANIE

Do kefiru dodaj sodę, wymieszaj i odstaw na 5 minut. Wymieszać mąkę z solą, zalej kefirem, zagnieć elastyczne ciasto. Dobrze zagniecione ciasto, posyp mąką i pozostaw na 10 minut, przykryte ręczniczkiem.

Dodaj do sera posiekane zioła, wymieszaj. Ciasto podziel na 6 identycznych części, z których każdą rozciągnij palcami na okrągłe placuszki o średnicy do 10 centymetrów. Umieść po środku każdego ciasta 2 łyżki nadzienia z sera i ziół, krawędzie sklej u góry palcami. Powstały „woreczek” z ciasta rozwałkuj na cienkie kółko o średnicy 20 centymetrów.

Smaż tortille na suchej patelni przez 3 minuty z każdej strony. Układaj jeden na drugim, smarując roztopionym masłem każdy z placków. Przed podaniem, pokrój stos tortilli na 4 kawałki.

Podawaj gorące tortille z sosem w osobnej misce.Aby przygotować sos wymieszaj jogurt, czosnek i posiekane zioła. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!