Jego właściwości moczopędne sprzyjają zdrowiu nerek, wydzielaniu żółci i detoksykacji wątroby. Ponadto, obniża poziom cholesterolu i łagodzi alergie. Znane są przepisy na herbatę, syrop i miód z mniszka, ale warto wspomnieć o wyjątkowym przepisie na wino z mniszka, które pomaga obniżać ciśnienie krwi i wspiera trzustkę oraz trawienie.
Eliksir zdrowia o zapachu wiosny to właśnie wino z mniszka lekarskiego, znane ze swojego korzystnego wpływu na trawienie, trzustkę i kolkę żołądkową. Posiada domowy aromat i zawiera moc żółtych kwiatów.
Spożywanie kilku łyków poprawia nastrój i zdrowie. Jako eliksir piękna i młodości, jest idealnym prezentem dla ukochanej osoby. Zalecana dzienna dawka to 100-150 ml, najlepiej przed posiłkami.
Podstawowy przepis na wino z mniszka wymaga 1,5 l kwiatów mniszka, 4 litrów wody, 2 pomarańczy, 1,25 kg cukru, 15 g drożdży, 2 cytryn i 5-litrowego pojemnika z korkiem fermentacyjnym.
Kwiaty bez szypułek, cytryny i pomarańcze pokrojone w plasterki zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na dzień, a następnie przecedzamy do pojemnika, dodajemy cukier i drożdże. Fermentacja trwa około 3 miesięcy.
Wino na problemy trawienne wymaga korzenia mniszka lekarskiego i litra białego wina. Korzeń starty na drobno zalewamy winem i macerujemy przez 14 dni, po czym odcedzamy i przechowujemy w chłodnym miejscu.
Wino na oczyszczanie krwi i nadciśnienie przygotowujemy z 2 litrów kwiatów mniszka, wody, cytryny, skórki pomarańczy, cukru, korzenia imbiru, drożdży piwnych i chleba żytniego.
Kwiaty zalewamy gotowaną wodą, po 3 dniach dodajemy resztę składników i gotujemy przez 30 minut. Po ostudzeniu dodajemy drożdże, fermentujemy przez 2 dni, filtrujemy i dojrzewamy przez 2 miesiące przed zabutelkowaniem.