Ta niezwykle ważna, detoksykująca wątroba eliminuje z naszego ciała szkodliwe substancje takie jak bakterie, toksyny, alkohol, chemikalia z kosmetyków, leki i niezdrowe dodatki do żywności.
Dlatego też, utrzymanie zdrowia wątroby jest kluczowe, a najlepszym sposobem na jej ochronę jest zdrowy tryb życia oraz stosowanie roślin o właściwościach oczyszczających i regenerujących.
Do przygotowania nalewki z mniszka lekarskiego potrzebujemy 2 łyżki posiekanych korzeni tej rośliny oraz 60 ml octu jabłkowego lub alkoholu, najlepiej wódki. Korzenie należy drobno posiekać, umieścić w pojemniku około 70 ml i zalać octem lub alkoholem.
Płyn powinien przykrywać roślinę o 5-7 cm. Następnie zamknij pojemnik i odstaw na 4-6 tygodni w nasłonecznione miejsce, codziennie wstrząsając. Po tym czasie nalewkę przecedź i przechowuj w ciemnej butelce.
Stosuj nalewkę trzy razy dziennie po 1 łyżeczce. Korzenie mniszka są bogate w białko, błonnik, witaminy, minerały i mają działanie moczopędne oraz przeczyszczające, co pomaga w eliminacji toksyn.
Nalewka pomaga w przypadku różnych dolegliwości, takich jak zaburzenia jelit, zgaga, nadciśnienie, wysoki cholesterol, dna moczanowa, reumatyzm, niedokrwistość, osteoporoza, trądzik, egzema, otyłość czy żylaki.