Korzeń mniszka lekarskiego jest znakomitym antidotum na rozmaite schorzenia. Ze względu na swoje cenne właściwości jest ceniony od wielu wieków.

Na początku korzeń należy oczyścić. Następnie suszymy go przez około dwóch tygodni. Można do tego celu użyć blachę do pieczenia, którą stawiamy w miejscu z dostępem do świeżego powietrza. Właściwie ususzone korzenie powinny być delikatne w dotyku. Wtedy zamykamy je w słoikach z ciemnego szkła, by ograniczyć działanie promieni słonecznych. W ten sposób możemy przechowywać je w suchym miejscu maksymalnie rok.

Napar leczniczy z korzenia mniszka lekarskiego

By go przygotować, 10 g suszonego korzenia umieścić w garnku z 600 ml wody. Doprowadzić do wrzenia, przykryć pokrywką i na małym ogniu gotować przez około 5 minut. Ostudzony napar pić trzy razy dziennie – jedną szklankę (200 ml) rano, po obiedzie i wieczorem.

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!