Łatwo się ją przygotowuje, szybko zaspokaja głód i dodaje energii. Znakomita na spotkania w gronie przyjaciół i rodziny. Wygląda bardzo apetycznie, dlatego równie dobrze będzie prezentować się na świątecznym stole.
Do miski wlej pół szklanki zimnej wody i wsyp żelatynę, wymieszaj i odstaw na 20 minut.
Cebulę pokrój w kostkę, skrop octem i polej wrzątkiem. Po minucie odcedź, opłucz zimną wodą i osusz.
Przekrój ogórki wzdłuż na pół, usuń miąższ i pokrój w kostkę. Dopraw solą i odstaw na 10 minut.
Śledzie pokrój na kawałki wielkości cebuli. Odcedź sok z ogórków i wymieszaj ze śmietaną. Wlej wodę i żelatynę do rondla i zagotuj. Następnie dodaj żelatynę do śmietany.
Teraz do śmietany dodaj cebulę, ogórki, śledzie, koperek i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj i umieść w szklankach lub pucharkach do serwowania. Umieść je w lodówce na 5-6 godzin.