Ubij miód z białkiem: Deser gotowy w kilka minut, bez pieczenia i skondensowanego mleka.

Przygotuj w domu tradycyjny grecki przysmak. Przepis jest absolutnie niewymagający, każdy sobie z tym poradzi i wystarczy kilka prostych składników.

Składniki:

  • 200 g migdałów
  • 1 białko jajka
  • 125 g miodu
  • 125 g cukru pudru

Przygotowanie:

Migdały włożyć do garnka. Zalej wodą.

Doprowadzić do wrzenia. Następnie gotuj przez 3 minuty.

Odcedź wodę, pozwól migdałom wystarczająco ostygnąć. Następnie obieramy je ze skórki. Obrane migdały podsmaż na suchej patelni.

Włóż białko do szklanki. Ubij mikserem, aż się pieni. Wlej miód na patelnię.

Dodaj cukier, podgrzej i mieszaj, aż powstanie krem. Następnie dodać ubite białka. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Na koniec dodać migdały i wymieszać. Nakładamy masę do formy, wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na 12 godzin.

Po upływie tego czasu wyjmij nugat z formy. Możemy podawać.

Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!