Składniki: 1 szklanka kwiatów mniszka lekarskiego, 50 g mięty pieprzowej, sok z 3 cytryn, 2 litry wody lub wody mineralnej, 1 łyżka miodu.
Przygotowanie: Główki mniszka suszymy na słońcu, potem wrzucamy do dzbanka, dodajemy miętę i zalewamy wodą. Wlewamy sok cytrynowy, miód, chłodzimy w lodówce przez 2 godziny, przecedzamy i spożywamy trzy razy dziennie.
Składniki: olej roślinny, kwiaty mniszka lekarskiego.
Przygotowanie: Kwiaty suszymy i macerujemy w oleju. Przechowujemy na parapecie przez 2 tygodnie. Dla maści dodajemy wosk pszczeli w proporcji 1:4 do oleju. Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Przygotowanie: Gotujemy garść świeżych kwiatów mniszka w ćwierć litra wody, studzimy, przecedzamy. Balsam stosujemy na skórę rano i wieczorem, przechowujemy w lodówce. Można także wykorzystać suszone kwiaty.