Soczyste, delikatne, rozpływające się w ustach mięso, które powinno znaleźć się na każdym świątecznym stole. Przepis.

Przepis na przyrządzenie przepysznego mięsa, które jest bardzo delikatne, soczyste a smak rozpływa się w ustach.

Danie jest bardzo proste w przygotowaniu, więc osoby, które nie są zbyt dobre w kuchni, z pewnością sobie poradzą. To przepis na danie z mięsa, które można podawać na ciepło lub zimno, jako danie główne lub przystawkę.

Składniki:

  • 100 mililitrów sosu sojowego
  • 2 kilogramy mięsa np. łopatka wieprzowa
  • 100 mililitrów wody
  • sok z połówki cytryny
  • 25 g przyprawy do marchewki po koreańsku (można to zastąpić ulubionymi innymi przyprawami)
  • sól

Przygotowanie:

Do miski wlej wodę i dodaj sos sojowy, przyprawy, sól i sok z cytryny. Całą mieszankę dokładnie wymieszaj w misce. Mięso dokładnie umyj i umieść w torbie, całą marynatę przelej do mięsa. Wypuść zgromadzone powietrze z torby i zawiąż ją. Torbę umieść w innej torbie, następnie włóż do lodówki na 24 godziny.

Od czasu do czasu przekręć mięso, by było pokryte całą marynatą. Po 24 godzinach wyjmij zamarynowane mięso z torby i owiń je nitką kuchenną. Mięso możesz owinąć folią aluminiową albo włożyć do rękawa piekarniczego.

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza i włóż pieczeń, kiedy piekarnik się nagrzeje. Piecz przez 2,5 godziny. Po upieczeniu zostaw pieczeń w folii do przestygnięcia. Przełóż gotowe mięso na noc do lodówki, wyjmij je następnego dnia i usuń nitki. Na sam koniec wystarczy pokroić w małe kawałeczki i podawać. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!