Ze stołu znikają w moment – Niezwykle smaczne puszyste i miękkie tureckie bułeczki z patelni.

Ten przepis przygotują nawet kuchenni amatorzy. Bułeczki na styl turecki wypieka się pod przykrywką na patelni, a przygotowuje się je z prostych składników.

Jednocześnie ciasto jest niezwykle pulchne i delikatnie. Smakuje przy tym wybornie!

Potrzebne produkty:

  • 0,5 kg mąki
  • 250 ml mleka
  • 50 g drożdży
  • 200 ml oleju
  • 10 g soli

Przygotowanie:

Porcję drożdży pokrusz w palcach, wrzuć do miski. Dodaj do tego sól, szklankę mleka, 150 ml oleju i wszystko razem wymieszaj.

Następnie stopniowo dodawaj mąkę, aż zacznie powstawać gęste ciasto. Ugniataj masę ręcznie do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Kiedy będzie gotowe, uformuj kulkę z ciasta i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie masa będzie rosnąć.

Po godzinie podziel ciasto na 6-8 równych kawałków i nadaj im kształt bułeczek. Włóż wszystkie do wysmarowanej olejem patelni.

Ciasto przykryj pokrywką i wstaw na mały ogień. Podpiekaj, aż będą zarumienione.

Następnie połóż na wierzch papier do pieczenia i całość obróć, by papier znalazł się na spodzie. Kontynuuj, aż ciasto podpiecze się z drugiej strony.

Po kilkunastu minutach bułeczki są gotowe. Teraz możesz posmarować je olejem słonecznikowym i podawać z ulubionymi dodatkami. Pycha!

error: Treść zabezpieczona !!