Cudowny chleb który przygotujesz na patelni w kilka minut: Tak pyszny, że robię go trzy razy w tygodniu.

To nie żart! Przed Tobą jedyny tak dobry przepis na chleb, który przygotujesz na patelni!

Podajemy proporcje na przygotowanie dwóch bochenków, oba o wadze 400 g.

Potrzebne będą:

  • 500 g mąki pszennej
  • 10 g soli
  • 5 g drożdży suszonych / 15 g drożdży świeżych
  • 330 ml wody
  • Łyżka oleju do smażenia

Przygotowanie:

Na blat wysyp mąkę, dodaj do niej drożdże (jeśli wybrałeś do przygotowania suchą wersję), sól i powoli dodając wodę.

Mieszaj i ugniataj ciasto do osiągnięcia jednolitej plastycznej masy.

Całość ciasta podziel na dwie równe części i odstaw na 30 minut.

Ciasto powinno delikatnie wyrosnąć i stać się puszyste.

Patelnie dokładnie posmaruj cienką warstwą oleju. Ciasto wyłóż na powierzchnie patelni i piecz pod przykryciem jedną stronę maksymalnie 15 minut.

Pilnuj, by cały ten czas patelnia była na średnim poziomie grzania. Po tym czasie posmaruj wierzch ciasta olejem i odwróć go na drugą stronę.

Sprytny trick: Do odwrócenia ciasta użyj talerza. Ułatwi to cały proces. Przyłóż talerz do patelni, obróć ją, a następnie zsuń ciasto ponownie na jej powierzchnie.

Gotowy chleb możesz pokroić i podawać ciesząc się miękkim i chrupiącym wypiekiem.

Najbardziej polecamy spożywać go na ciepło!

error: Treść zabezpieczona !!