Podajemy proporcje na przygotowanie dwóch bochenków, oba o wadze 400 g.
Na blat wysyp mąkę, dodaj do niej drożdże (jeśli wybrałeś do przygotowania suchą wersję), sól i powoli dodając wodę.
Mieszaj i ugniataj ciasto do osiągnięcia jednolitej plastycznej masy.
Całość ciasta podziel na dwie równe części i odstaw na 30 minut.
Ciasto powinno delikatnie wyrosnąć i stać się puszyste.
Patelnie dokładnie posmaruj cienką warstwą oleju. Ciasto wyłóż na powierzchnie patelni i piecz pod przykryciem jedną stronę maksymalnie 15 minut.
Pilnuj, by cały ten czas patelnia była na średnim poziomie grzania. Po tym czasie posmaruj wierzch ciasta olejem i odwróć go na drugą stronę.
Sprytny trick: Do odwrócenia ciasta użyj talerza. Ułatwi to cały proces. Przyłóż talerz do patelni, obróć ją, a następnie zsuń ciasto ponownie na jej powierzchnie.
Gotowy chleb możesz pokroić i podawać ciesząc się miękkim i chrupiącym wypiekiem.