Maślane ciasto z jabłkami – Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch. Koniecznie zapisz przepis

Ciasto maślane z jabłkami – to przepyszny wypiek, który pokocha cała Twoja rodzina!

Chociaż receptura wypieku ciasta z jabłkami jest niezwykle prosta, to muszę przyznać, że jest ono wyśmienite i jedyne w swoim rodzaju. Wyglądem przypomina szarlotkę, lecz jeśli skosztujesz choć kęs tego ciasta, przekonasz się, że jego smak jest niepowtarzalny.

Do przyrządzenia ciasta maślanego z jabłkami będziesz potrzebować:

  • 250 g masła
  • 250 g cukru
  • 4 jajek
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżki stołowej cukru waniliowego
  • 1 kg jabłek
  • 2 łyżek stołowych soku wyciśniętego z cytryny
  • 1 łyżeczki cynamonu
  • cukru pudru – według uznania, do smaku

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Jabłka obierz ze skórki i, po wydrążeniu rdzeni, pokrój je na małe kawałeczki.

250 g miękkiego masła wymieszaj z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Następnie dodaj jajka i kontynuuj mieszanie.

Przesiej mąkę przez sito, wsyp ją do płynnej mieszanki, a następnie zagnieć ciasto. Dodaj kawałeczki jabłek i wymieszaj.

Blachę do pieczenia posmaruj oliwą, wyłóż papierem do pieczenia, a następnie połóż na niej ciasto. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 20-30 minut.

Upieczone ciasto udekoruj cukrem pudrem. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!