Osoby, które żyją blisko natury na obszarach wiejskich, często posiadają dogłębną wiedzę na temat najlepszych metod zbierania plonów.
Dzielenie się przepisami oraz tą wiedzą jest dla wielu przyjemnością, co pozwala nam czerpać z wieloletnich, sprawdzonych praktyk. Prezentujemy dziś znakomity poradnik, jak przetwarzać obfite zbiory młodego czosnku, postępując zgodnie z naszymi zaleceniami. Po zbiorze czosnku, umieszczając go w słoikach, możesz zapewnić sobie zapasy na cały rok.
Młody czosnek przynosi wiele korzyści zdrowotnych, w tym:
- Utrzymuje trawienie wolne od bakterii i stanów zapalnych,
- Zapobiega tworzeniu się skrzepów krwi dzięki zawartości siarki,
- Oczyszcza górne drogi oddechowe i działa odgazowująco,
- Poprawia przepływ krwi przez naczynia,
- Pomaga obniżyć poziom cholesterolu,
- Zmniejsza wysokie ciśnienie krwi,
- Stabilizuje poziom cukru we krwi,
- Działa profilaktycznie przeciwko rakowi,
- Posiada właściwości antybakteryjne,
- Eliminuje substancje rakotwórcze z organizmu,
- Poprawia pamięć,
- Działa antybiotycznie,
- Usuwa wolne rodniki z organizmu,
- Wzmacnia ogólną odporność organizmu.
Aby przygotować marynowany młody czosnek, potrzebujesz:
- 10 litrów wody,
- 0,5 litra soli,
- czosnek.
Instrukcja przygotowania:
- Zacznij od dokładnego oczyszczenia zebranego czosnku. Umieść go w dużej misce, a następnie zalej wodą i dokładnie spłucz.
- Przygotuj czyste słoiki o większej pojemności i umieść w nich oczyszczone główki czosnku.
- Po napełnieniu miseczek czosnkiem, dodaj do nich wodę aż do górnej krawędzi, by określić potrzebną ilość wody. Przelej wodę do jednego dużego pojemnika, a następnie dodaj sól i mieszaj, aż się rozpuści. Umieść surowe jajko w solance; jeśli unosi się, solanka jest gotowa.
- Wlej przygotowaną solankę do słoików z czosnkiem, zamykając je pokrywkami.
Marynowany młody czosnek jest nie tylko zdrowy, ale i doskonały jako dodatek, na przykład do pieczonych ziemniaków. Przed spożyciem wystarczy obrać czosnek. Jeśli okaże się za słony, można zmniejszyć jego słoność, mocząc go w zimnej wodzie przez pół godziny przed konsumpcją.