Pieczone mięsko w marynacie: Skorzystaj z tego przepisu, a gwarantuję, że do niego wrócisz.

Przygotuj to wyśmienite pieczone mięsko w marynacie według tego przepisu, a będziesz palce lizać!

Składniki:

  • 2 kg boczku.
  • 1,5 kg suszonego czosnku lub 4-5 ząbków świeżego czosnku.
  • 1/2 opakowania czerwonej papryki mielonej.
  • 1,5 litra soli.
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu.
  • Folia aluminiowa.

Marynata:

  • 1 łyżka mielonej czerwonej papryki.
  • 1 łyżka cukru.
  • 6 łyżek sosu sojowego.
  • 1/3 łyżki cynamonu.
  • 1 kg suszonego czosnku.
  • 3 łyżki soku z cytryny.
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego lub ketchupu.
  • 1 jabłko.

Przygotowanie:

Skórkę z mięsa zdjąć lub pokroić.

Do wysokiego naczynia wsyp sól, zmieloną czerwoną paprykę, suszony czosnek, zmielony czarny pieprz i porządnie wymieszaj. Gdy składniki się połączą posyp mięso po całej powierzchni i w nacięciach.

Zrób kilka nacięć, w które wkładamy ząbki czosnku.

Rozgrzej piekarnik do 180°C.  Zawiń mięso w folię aluminiową, wyłóż na blasze do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 2 godziny, a w międzyczasie przygotuj marynatę. Umyj jabłko i zetrzyj na tarce.    Starte jabłko wymieszaj z sosem sojowym, sokiem z cytryny i koncentratem pomidorowym.

Dodaj mieloną czerwoną paprykę, cukier, cynamon i suszony czosnek. Gotuj do utworzenia się gładkiej masy. Gotowe mięso odwiń z folii i posmaruj w całości przygotowaną marynatą.

Mięso połóż na grillu i piecz w 220°C od 10-15 minut. Gotowe mięso przykryj folią i odstaw na 15 minut. ŻYCZYMY DOBREGO APETYTU! 

error: Treść zabezpieczona !!