Skórkę z mięsa zdjąć lub pokroić.
Do wysokiego naczynia wsyp sól, zmieloną czerwoną paprykę, suszony czosnek, zmielony czarny pieprz i porządnie wymieszaj. Gdy składniki się połączą posyp mięso po całej powierzchni i w nacięciach.
Zrób kilka nacięć, w które wkładamy ząbki czosnku.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Zawiń mięso w folię aluminiową, wyłóż na blasze do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 2 godziny, a w międzyczasie przygotuj marynatę. Umyj jabłko i zetrzyj na tarce. Starte jabłko wymieszaj z sosem sojowym, sokiem z cytryny i koncentratem pomidorowym.
Dodaj mieloną czerwoną paprykę, cukier, cynamon i suszony czosnek. Gotuj do utworzenia się gładkiej masy. Gotowe mięso odwiń z folii i posmaruj w całości przygotowaną marynatą.