:epiej zrób więcej słoików, bo każdy się zajada: Ta marynowana cukinia zaskoczy Cię pysznym smakiem.
Marynowana cukinia to idealny pomysł na zimowe zapasy. Dzięki temu można cieszyć się znacznie dłużej tak pysznym smakiem tego warzywa.
Cukinia z tego przepisu wychodzi niezwykle smaczna, gdyż jest ona przygotowywana wraz z sosem pomidorowym. Uzyska się nieco pikantny i jednocześnie chrupiący smak!

Proponowane proporcje wystarczą na prawie 4 słoiki o pojemności wynoszącej 0,5 litra. Ten przepis jest bardzo łatwy w wykonaniu.
Składniki:
- 1,2 kg cukinii,
 - 800 ml wody,
 - 4 łyżki octu,
 - 125 ml przecieru pomidorowego,
 - 30 g soli,
 - 1 łyżeczka musztardy w proszku,
 - 75 g cukru kryształu,
 - 4 ząbki czosnku,
 - 4 liście wiśni,
 - 4 liście porzeczki,
 - 12 sztuk ziela angielskiego,
 - koperek,
 - 1 papryczka chili.
 
Sposób przygotowania:
Słoiki trzeba przede wszystkim dokładnie umyć. Cukinię należy umyć i osuszyć, a potem pokroić ją na podłużne paski o ok. 8 cm.

Wcześniej najlepiej, aby cukinię podzielić na ćwiartki. W każdym słoiku umieścić po gałązce koperku, ząbku czosnku, liściu porzeczki i wiśni, a także trzy ziarenka zioła angielskiego i odrobinie pokrojonej papryczce chili. Potem umieścić cukinię w słoikach, a całość zalać wrzątkiem, po czym odstawić to na około 10 minut. W średniej wielkości garnka umieścić 800 ml wody, po czym wsypać cukier oraz sól, a całość zagotować.

Później dodać jeszcze koncentrat pomidorowy i musztardę w proszku. Istotne jest, aby wszystkie składniki dokładnie wymieszać, aby dobrze połączyły się ze sobą i zagotować je. Ze słoików odlać wodę, która wytworzyła się i dodawać do każdego z nich po jednej łyżce octu. Wszystko zalać przygotowaną wcześniej marynatą. Słoiki szczelnie zakręcić i odwrócić je odwrotnie, czyli do góry dnem.

Zaleca się, aby owinąć je dobrze kocem albo grubszym ręcznikiem. Przygotowaną w ten sposób cukinię wraz z sosem pomidorowym można spożywać już po upływie kilku dni.