Okazuje się jednak, że przepyszną potrawę świąteczną przyrządzi bez problemu każdy, w nieco ponad kwadrans. Wystarczy posłużyć się małą ściągawką zawartą poniżej.
Pieczarki przemyj pod bieżącą wodą, obierz oraz pokrój w ćwiartki. Włóż je na suchą patelnię, przykryj i duś przez około 5 minut na średnim ogniu. Po tym czasie grzyby odparują i wydobędą apetyczne soki.
Znajdź głęboką miskę. Pokrój czosnek oraz cebulę (możliwie cienko), a następnie dodaj wszystkie wymienione w przepisie zioła. Wykorzystaj też sól, cukier oraz olej roślinny.
Przygotowany roztwór dodaj powoli na patelnię i gotuj wraz z pieczarkami przez 5-7 minut (utrzymując cały czas mały ogień). Następnie pozostaw potrawę pod przykrywką z wyłączonym palnikiem na około 3 minuty.
O tym etapie często się zapomina, a nie powinno się wyjmować pieczarek natychmiastowo. Ostatnim krokiem będzie przełożenie dania do uprzednio przygotowanego słoika.