Marynowane pieczarki w 20 min. Rewelacyjny smak – idealne na świąteczny stół.

Marynowanie grzybów wielu osobom kojarzy się z babcinymi przepisami.

Okazuje się jednak, że przepyszną potrawę świąteczną przyrządzi bez problemu każdy, w nieco ponad kwadrans. Wystarczy posłużyć się małą ściągawką zawartą poniżej.

Składniki:

  • Główny składnik: 1 kg pieczarek,
  • Warzywa: 2 cebule oraz 6-8 ząbków czosnku,
  • Dodatki: łyżeczka soli i cukru, 75 ml oleju roślinnego, 75 ml octu,
  • Zioła: 10 goździków, 10 groszków ziela angielskiego oraz czarnego pieprzu, łyżeczka kolendry oraz 6 liści laurowych do smaku.

Przepis:

Pieczarki przemyj pod bieżącą wodą, obierz oraz pokrój w ćwiartki. Włóż je na suchą patelnię, przykryj i duś przez około 5 minut na średnim ogniu. Po tym czasie grzyby odparują i wydobędą apetyczne soki.

Aby nie marnować dnia, zajmij się w międzyczasie przygotowaniem marynaty.

Znajdź głęboką miskę. Pokrój czosnek oraz cebulę (możliwie cienko), a następnie dodaj wszystkie wymienione w przepisie zioła. Wykorzystaj też sól, cukier oraz olej roślinny.

Dopiero do przygotowanej w ten sposób mieszanki dołącz finalnie ocet. Zamieszaj marynatę, aby wszystkie składniki się „przegryzły”.

Przygotowany roztwór dodaj powoli na patelnię i gotuj wraz z pieczarkami przez 5-7 minut (utrzymując cały czas mały ogień). Następnie pozostaw potrawę pod przykrywką z wyłączonym palnikiem na około 3 minuty.

O tym etapie często się zapomina, a nie powinno się wyjmować pieczarek natychmiastowo. Ostatnim krokiem będzie przełożenie dania do uprzednio przygotowanego słoika.

Potrawa musi ostygnąć przed włożeniem do lodówki. I voila – pyszne i proste danie jest w pełni gotowe!

error: Treść zabezpieczona !!