Mannik czekoladowy bez jajek – Smaczne i szybkie w przygotowaniu. Zaskoczę Cię tym smakiem

Mannik to delikatne ciasto tworzone z dodatkiem kaszy manny. Dzisiaj polecamy wam jedną z wersji przepysznego ciasta o niezwykle bogatym smaku.

Jeżeli macie ochotę możecie dodać do niego również orzechy i rodzynki. Na pewno będzie smakować idealnie.

Składniki

  • kasza manna (200 g)
  • mąka pszenna (200 g)
  • cukier biały (200 g)
  • kakao (4 łyżki stołowe)
  • woda (180 ml)
  • cukier waniliowy (10 g)
  • proszek do pieczenia (10 g)
  • olej słonecznikowy (120 ml)

Opcjonalnie

  • rodzynki
  • orzechy

Przygotowanie

Wsyp kaszę manną do miski, dodaj do niej biały cukier, cukier waniliowy i wodę. Wymieszaj wszystko i odstaw na około 2-3 godziny. Jeśli masz zamiar przygotować to ciasto rano to możesz przygotować kaszę wieczorem, przykryć ją folią i wstawić do lodówki na całą noc.

Wlej do mieszanki olej słonecznikowy, a następnie kakao. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Mąkę pszenną przesiej i dodaj do przygotowanej wcześniej masy. Możesz wrzucić także rodzynki i orzechy. Wymieszaj składniki.

Formę do ciasta posmaruj olejem i posyp lekko mąką. Następnie wlej ciasto do formy i włóż do nagrzanego na 190 stopni piekarnika.

Mannik piecz przez około 40-50 minut. Gotowość ciasta możesz sprawdzić za pomocą wykałaczki.

Ciasto możesz polać polewą czekoladową, posypać cukrem pudrem, albo przeciąć na pół i zrobić warstwę dżemu lub kremu.  Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!