Najpierw posiekaj cebulę. Smażyć na oliwie z oliwek na głębokiej patelni.
Dodaj obrany i posiekany czosnek. Smażyć chwilę razem z cebulą. Dodaj mięso mielone.
Dusić, aż mięso ściemnieje i gotowe. W misce wymieszaj przecier pomidorowy z solą, bazylią i czarnym pieprzem. Dodaj do mięsa.
Gotuj, aż sos będzie miał gęstą konsystencję. Zajmie to około godziny.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją i wymieszać z groszkiem. Jajka ugotować na twardo. Zetrzyj je na tarce i dodaj do makaronu.
Następnie dodaj sos mięsny i wymieszaj. Przełożyć do naczynia do pieczenia. Wierzch makaronu posyp tartym serem. Ułóż plasterki mozzarelli.
Przykryj folią. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 30 minut. Następnie odkryj. Piecz przez kolejne 15 minut.