Jest delikatne i mięciutkie, a dodatkowo bardzo smaczne. Przygotuj wspaniale puszyste ciasto, do którego nie potrzebujesz jajek ani mleka.

Na horyzoncie goście, a Ty nie masz nic słodkiego? W lodówce brakuje mleka i jajek? To nic. Przedstawimy Ci przepis na ciasto bez tych składników. Ten szybki deser zaskoczy swoim smakiem oraz delikatnością. Zobacz.

Składniki:

Część jasna:

  • 150 g drobnego cukru
  • 200 g mąki
  • 60 ml oleju
  • 220 ml gorącej wody
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Część ciemna:

  • 150 g drobnego cukru
  • 180 g mąki
  • 60 ml oleju
  • 240 ml gorącej wody
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Wykonanie:

Wodę wlej do miski, dodaj olej i cukier waniliowy i wymieszaj.

Do drugiej miski wsyp mąkę i inne suche składniki.

Przesiej je do miski z wodą i dokładnie wymieszaj.

Przygotuj formę, posmaruj ją tłuszczem i przelej do niej ciasto.

Robiąc ciemną część ciasta postępuj tak samo, do sypkich składników dodaj kakao.

Ciemną część przelej do formy tworząc „esy-floresy”. Dzięki temu ciasto będzie ładnie wyglądać po rozkrojeniu.

Tak przygotowane ciasto piecz przez 40 minut w 180 stopniach.

Po upieczeniu możesz je ozdobić polewą czekoladową.

error: Treść zabezpieczona !!