Leniwa Galareta – zrobisz ją bardzo szybko. Idealnie gęstnieje. Bez gotowania wiele godzin

Galareta delikatesowa to idealny przysmak na imprezę rodziną, zwłaszcza imieniny czy rocznica ślubu. Smakuje wyśmienicie, ale jej przygotowanie niestety jest pracochłonne.

Mam jednak specjalną recepturę, dzięki której znacząco można skrócić czas jej gotowania, a w smaku jest jeszcze lepsza. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Składniki (porcja na około 1 kg galarety):

  • 3 średnie udka z kurczaka
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • czosnek
  • sól, pieprz
  • żelatyna (20 g)
  • ziele angielskie, liść laurowy

Przygotowanie:

Oczyszczone udka podgotuj w litrze wody. Warzywa obierz i pokrój w kostkę, ząbki czosnku drobno posiekaj.

Kiedy woda z mięsem zacznie się gotować, zbierz burzyny, a następnie dodaj do tego posiekane warzywa. Dopraw zielem oraz liściem laurowym, wsyp sól i pieprz.

Gotuj na wolnym ogniu i pod przykryciem przez około 1,5 godziny. W tym czasie rozpuść żelatynę w połowie szklanki wody i odstaw.

Po ugotowaniu, oddziel mięso od kości. Z wody wyciągnij warzywa i dodaj do niej żelatynę. Podgrzewaj do momentu rozpuszczenia się żelatyny.

Uszykuj salaterki – każdą wypełnij mięsem z kurczaka. Jeśli lubisz, możesz dodać też kilka ziaren kukurydzy lub groszek do smaku. Zalej naczynie bulionem i odstaw na bok, aż przestygnie. Kiedy galareta będzie już chłodna, wstaw ją do lodówki, by się dokładnie ścięła.

Przekąska jest gotowa do spożycia po kilku godzinach. Serwuj z dodatkiem chrzanu, musztardy lub odrobiny octu. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!