Niesamowicie skuteczne lekarstwo na zapalenie płuc i oskrzeli oraz na kaszel. Wiosną jest ono darmowe a także można je stosować przez cały rok.
Sprawdza się przy problemach jelitowych, nie ma sobie równych jeśli chodzi o zwalczanie kaszlu i zapalenia oskrzeli, a także pomaga przy astmie

Syrop z mniszka lekarskiego zawiera wiele witamin i składników odżywczych, a także świetnie sprawdza się przy bólu i stanach zapalnych gardła. Wiosną przygotowuję syrop z kwiatu oraz większej części liści. Przepis ten jest naprawdę świetny i bardzo łatwy.

Jest świetny na zapalenie oskrzeli i kaszel, a także na astmę. Pomaga również podczas problemów trawiennych. Syrop jest bogaty w składniki odżywcze i witaminy i, a także świetnie sprawdza się przy bólach gardła i stanach zapalnych.

Właściwości zdrowotne syropu z mniszka lekarskiego
- pomaga przy biegunkach i problemach jelitowych
- leczy stany zapalne w jamie ustnej
- usuwa kaszel
- ulga w problemach trawiennych
- wzmacnia odporność
- pomoc w bólu gardła
- pomoc przy przeziębieniu i wirusach
- pomaga przy zapaleniu płuc i oskrzeli
Potrzebne składniki:
- liście cynamonu
- 1,5 kg cukru pudru, cukru trzcinowego lub miodu agatowego
- kwiat mniszka lekarskiego
Sposób przygotowania:
Pamiętaj, aby zbierać mniszek lekarski w czystych, oddalonych od dróg oraz innych źródeł zanieczyszczeń miejscach.

Najlepiej zbiory przeprowadzać w czasie deszczu lub krótko po nim, aby uniknąć konieczności ponownego mycia składników – w szczególności mniszka lekarskiego, gdyż ten świeżo zebrany zawiera więcej składników odżywczych.

Zmieszane liście cynamonu razem z mniszkiem wkładamy do naczynia odpowiadającego ilości składników. Na zmianę nakładamy mieszankę roślin i cukier aż do momentu zapełnienia pojemnika. W wierzchniej warstwie musi znajdować się cukier.

Na pojemnik nakładamy celofan, zapinamy gumką recepturką, oraz wykonujemy kilka dziurek. Kładziemy w nasłonecznionym miejscu i pozwalamy mu fermentować przez 2-3 tygodnie. Podczas tego procesu cukier powinien zamienić się w syrop, który osiada na dnie naczynia, wypychając zioła ku górze, więc konieczne będzie wciskanie ich w dół 2-3 razy dziennie.
W innym wypadku na wierzchniej warstwie może pojawić się pleśń, a substancje odżywcze zawarte w roślinie nie zostaną wystarczająco wyekstrahowane. Po upłynięciu 14 dni należy odlać syrop. Podczas przelewania wyciskamy rośliny, a przygotowany w ten sposób syrop przechowujemy w lodówce.

Nie powinniśmy się obawiać osadu powstałego na dnie naczynia, z czasem można go ponownie przefiltrować. Podczas choroby podajemy: dorosłym 1 łyżeczka 3 razy dziennie, dzieciom pół łyżeczki 3 razy dziennie. Przechowujemy w lodówce przez 6 miesięcy do roku. Dużo zdrowia.