Jeśli cierpisz na zapalenie stawów, mamy na to sposób: nieodpowiednie nawyki żywnościowe są niebezpieczne dla stawów. Zmień to

Zapalenie stawów – nieodpowiednie nawyki żywieniowe

Wielu osobom wydaje się, że zapalenie stawów dotyka głównie osób w podeszłym wieku. Tymczasem schorzenie to może się pojawić już u młodych ludzi, którzy często nie zdają sobie sprawy z tego, co tak naprawdę im dolega, gdy czują ból. Przykrym faktem jest również to, iż wśród chorych niekiedy pojawiają się dzieci.

Istnieje wiele teorii dotyczących źródeł zapalenia stawów, a także sposobów radzenia sobie z tym schorzeniem.

Specjaliści zajmujący się żywieniem dowodzą, iż bardzo istotnym czynnikiem powodującym przykre dolegliwości w obrębie stawów są nieprawidłowe nawyki w sferze odżywiania. Stworzono tym celu listę produktów, których należy unikać.

Warto również wspomnieć o przydatnych sposobach radzenia sobie z tym schorzeniem, o czym będzie traktował niniejszy artykuł.

Jak bezinwazyjnie leczyć stawy dietą?

Pierwszą drogą mogącą skutecznie przyczynić się do uniknięcia zabiegów operacyjnych dotyczących naszych stawów jest podjęcie odpowiedniej diety. Wystarczy wyeliminować określone produkty do jedzenia, by móc skutecznie ustrzec się przed wizytą na sali operacyjnej.

Unikaj spożywania szprotów

Szproty zawierają w sobie dwa zagrażające zdrowiu składniki. Mianowicie, jest to sól oraz puryny. Te drugie przyczyniają się do powstawania choroby, jaką jest dna. Nasze stawy niszczone są przez nagromadzony kwas moczowy w organizmie. Niestety to efekt spożywania tego dania w regularnym rytmie.

Unikaj słonecznika

Choć bardzo smaczne, to niestety nasiona słonecznika mają bardzo w sobie duże stężenie kwasów omega-6, które niszcząco działają na chrząstki stawowe.

Sprowadza się ono do rozpuszczania ich, w efekcie czego odczuwamy dotkliwy ból. Ponadto, kwasy te wzmagają również wykwity na naszej skórze, zatem należy ich unikać, by zapobiec wystąpieniu bądź nasileniu trądzika.

Unikaj twardego sera

Każdy gatunek jedzenia posiada pewne składniki odżywcze. Należy jednak pamiętać o umiarze. Jeśli chodzi o twardy ser, to spożywanie go w nadmiernych ilościach może niestety powodować bóle kostno-stawowe oraz skurcze. Wszystko za sprawą jonów wapnia bytujących w tego typu serach.

Jeśli zatem borykamy się z zapaleniem stawów lub jesteśmy w grupie ryzyka, to zmiana nawyków żywieniowych według powyższych wytycznych wspomaga profilaktykę oraz usprawnia leczenie tego schorzenia.

Jak radzić sobie z zapaleniem stawów?

Niestety faktem jest, iż osoby, które borykają się z zapaleniem stawów, nigdy do końca nie wyleczą tej choroby, nawet operacyjnie. Leczenie sprowadza się zatem do łagodzenia jej objawów, jakim jest przede wszystkim dotkliwy ból.

Leczenie octem jabłkowym

Jednym ze skutecznych sposobów radzenia sobie z artretyzmem jest spożywanie octu jabłkowego. Wystarczy przez 2 tygodnie pić 1 łyżkę stołową tego płynu rozpuszczoną w szklance wody  przed jedzeniem (maksymalnie 5 dawek dziennnych).

W przypadku problemów żołądkowych, objętość octu należy zmniejszyć o połowę, ale leczenie wydłużyć do 4 tygodni.

Leczenie czosnkiem

W leczeniu zapalenia stawów pomocą może również być nalewka przygotowana na bazie czosnku. Od zawsze celebrowane są życiodajne wartości tego warzywa.

Przepis na nalewkę czosnkową zaleca zalanie spirytusem (0,5 litra) pięciu pokrojonych główek czosnku i odstawienie tak przygotowanego roztworu w ciemne miejsce na 10 dni. Następnie należy spożywać po 1 lyżecce tej nalewki przed każdym posiłkiem.

Niestety artretyzmu nie da się całkowicie wyleczyć, jednak istnieją sposoby, by łagodzić objawy choroby oraz zapobiec wystąpieniu przykrych dolegliwości stawowych. Najlepsze są te naturalne, gdyż nie mają efektów ubocznych oraz służą naszemu zdrowiu.

error: Treść zabezpieczona !!