Jednak wcale nie musimy ich kupować w sklepie – możemy spróbować własnej hodowli na kuchennym parapecie, dzięki czemu w każdym momencie mamy świeżą przyprawę. Jednak jak wyhodować takie drzewko?
Pierwszym krokiem jest zakup nasion i ich odpowiednie przygotowanie. Zanim wsadzimy je do ziemi należy delikatnie naruszyć powierzchnię skorupki nasiona. Aby to zrobić można je podrapać nożem kuchennym, lub przetrzeć papierem ściernym.
Kolejnym krokiem jest namoczenie naruszonego nasionka w wodzie do momentu, aż spęcznieje. Takie nasionko możemy zasadzić na głębokość 1 centymetra w naczyniu z wilgotnym, kalcynowanym piaskiem.
Tak przygotowane naczynie przesłaniamy folią i przechowujemy w jasnym pomieszczeniu, podlewając co jakiś czas. Folię zdejmujemy dopiero wtedy, kiedy pojawią się pierwsze kiełki. Właściwe sadzenie do doniczki z ziemią następuje dopiero, gdy na kiełkach pojawią się listka.