Najlepszy kurczak Strogonow: Szybki przepis od teściowej, smakuje jeszcze lepiej niż klasyk.

Najsmaczniejszy pomysł na mięso z kurczaka – w naszym przypadku zdecydowanie stroganow z kurczaka – szybki i bardzo smaczny obiad.

Zdecydowanie polecam ten przepis. Lubimy go nawet bardziej niż klasyczną wołowinę. Jako dodatek najbardziej lubimy ryż lub makaron.

Składniki:

  • 600 g piersi z kurczaka
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 3 łyżki musztardy
  • 5 sztuk ogórków konserwowych – pokroić na mniejsze kawałki
  • 1 papryka, posiekana
  • 5 łyżek ketchupu
  • 1 łyżka zwykłej mąki
  • 1 łyżka sosu
  • około 150-200 ml słodkiej śmietanki do ubijania
  • Pieczarki (pieczarki, grzyby leśne)

Przygotowanie:

Kurczaka pokroić w paski. Sól i pieprz.

Oczyść i drobno posiekaj cebulę. Na patelni podsmaż cebulę, aż będzie przezroczysta.

Dodać pieczarki i razem dusić. Teraz dodaj mięso i sos.

Dusimy na wolnym ogniu – w razie potrzeby dolewamy trochę wody. Gdy mięso będzie miękkie – wystarczy kilka minut.

Dodać ogórki, paprykę i ketchup z musztardą, zagotować. Tuż przed końcem oprószyć mąką (gdy mięso będzie już miękkie) i całość zagęścić śmietaną.

Mieszaj, pozwól mu się zagotować. Wciąż możemy go posmakować.

Podawaj z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!