Delikatne mięso w połączeniu z aromatycznymi warzywami będzie idealnym daniem obiadowym lub przekąską. Po spróbowaniu Twoi goście z pewnością poproszą Cię o ten niezwykły przepis!
Aby jak najlepiej przyrządzić to danie, musisz poznać kilka sztuczek rodem z francuskich restauracji. Zamiast kroić cebulę, zetrzyj ją na tarce. Przyprawy najlepiej podkreślające smak kurczaka to rozmaryn, bazylia i majeranek oraz czarny pieprz.
Cały czas obserwuj mięso podczas pieczenia, aby uniknąć nadmiernego wysuszenia powstałego w wyniku zbyt długiego poddawania go działaniu wysokiej temperatury.
Filet z kurczaka pociąć na cienkie plastry i dobrze rozbić. Dokładnie opłukać. Jajko roztrzepać w misce i posmarować nim piersi kurczaka. Oprószyć solą i pieprzem oraz pozostałymi przyprawami.
Pomidory pokroić w cienkie plastry, a cebulę i ser zetrzeć na tarce. Blachę do pieczenia posmarować olejem lub wyłożyć pergaminem. Wyłożyć kurczaka na blachę. Na wierzch położyć cebulę i plasterki pomidorów. Pomidory posmarować jogurtem naturalnym i posypać startym, twardym serem.
Piec w piekarniku w 180’C do momentu, aż ser zyska piękny, złoty kolor. Tak przygotowana potrawa (różnicą jest brak sera) jest popularna w północno – wschodniej części Francji.