Czegoś tak dobrego jeszcze z pewnością nie próbowałaś: Kurczak po francusku z piekarnika.
Kurczak po francusku z piekarnika jest niezwykle szybką do wykonania i smaczną potrawą.
Delikatne mięso w połączeniu z aromatycznymi warzywami będzie idealnym daniem obiadowym lub przekąską. Po spróbowaniu Twoi goście z pewnością poproszą Cię o ten niezwykły przepis!
Składniki:
- 2 filety z kurczaka,
 - 2 średniej wielkości pomidory,
 - 2 cebule,
 - 100 gramów twardego sera,
 - 1 jajo,
 - 1 łyżka jogurtu naturalnego,
 - pieprz czarny, sól do smaku,
 - ulubione przyprawy (oregano, majeranek, bazylia, rozmaryn).
 
Aby jak najlepiej przyrządzić to danie, musisz poznać kilka sztuczek rodem z francuskich restauracji. Zamiast kroić cebulę, zetrzyj ją na tarce. Przyprawy najlepiej podkreślające smak kurczaka to rozmaryn, bazylia i majeranek oraz czarny pieprz.
Cały czas obserwuj mięso podczas pieczenia, aby uniknąć nadmiernego wysuszenia powstałego w wyniku zbyt długiego poddawania go działaniu wysokiej temperatury.
Przygotowanie:
Filet z kurczaka pociąć na cienkie plastry i dobrze rozbić. Dokładnie opłukać. Jajko roztrzepać w misce i posmarować nim piersi kurczaka. Oprószyć solą i pieprzem oraz pozostałymi przyprawami.

Pomidory pokroić w cienkie plastry, a cebulę i ser zetrzeć na tarce. Blachę do pieczenia posmarować olejem lub wyłożyć pergaminem. Wyłożyć kurczaka na blachę. Na wierzch położyć cebulę i plasterki pomidorów. Pomidory posmarować jogurtem naturalnym i posypać startym, twardym serem.

Piec w piekarniku w 180’C do momentu, aż ser zyska piękny, złoty kolor. Tak przygotowana potrawa (różnicą jest brak sera) jest popularna w północno – wschodniej części Francji.

				
			