Soczysty kremowy kurczak w tajemniczej pysznej marynacie. Zrobiłam na dwa dni, a poszło w kilka chwil

Przygotowując pysznego i soczystego kurczaka z kefirem można zaskoczyć niejednego domownika lub gościa podczas wspólnego obiadu.

Wykonanie należy do jednych z najszybszych, w sam raz dla zabieganych osób, które chcą zjeść coś innego i smacznego niż tradycyjny kurczak.

Składniki:

  • 700g udek z kurczaka,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 200 ml kefiru,
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej,
  • sól do smaku,
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego.

Sposób przygotowania:

Udka dokładnie umyć, aby nie było krwi i osuszyć je owijając w papierowy ręcznik, aby wchłonął on nadmiar wody. Położyć je na desce do krojenia i ubić lekko wałkiem.

Kurczaka przełożyć do wcześniej dobrze natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Dodać do niego posiekaną cebulą i przeciśnięty przez praskę czosnek. Do marynaty wystarczy połączyć musztardę z solą i papryką.

Polać nią mięso i odstawić na na minimum godzinę, aby mięso „przeszło” zalewą. Po upływie tego czasie naczynie żaroodporne wstawić do wcześniej rozgrzanego piekarnika.

Piec przez około godzinę w 200 stopniach. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!