Dzięki temu przygotowanie kurczaka jest trzy razy łatwiejsze. Super sztuczka.
Masz ochotę na szybką, wykwintną kolację? Oto prosty sposób na pyszne danie z kurczaka. Tak przygotowaną potrawą zaskoczysz wszystkich.
Podpowiemy ci, jak z kurczaka przygotować szybką i sycącą kolację dla całej rodziny. Wystarczy poświęcić kilka minut, aby zachwycić kulinarnie swoich bliskich. Jak to mówią: przez żołądek do serca.
Od czego zaczniemy?
Wcześniej zaopatrz się w kurczaka, swoje ulubione przyprawy i torebki z zamkiem. Kurczaka dokładnie myjemy, oczyszczamy i kroimy na małe kawałki.
Pokrojone mięso umieszczamy w torebkach i napełniamy marynatą i odkładamy do lodówki na około 2 godziny. Marynatę przygotujemy według własnego uznania wykorzystując ulubione przyprawy. Niże podajemy pomysły na kilka z nich.
Przepisy na marynaty do kurczaka:
Kurczak z curry i jogurtem naturalnym
Składniki:
- 2 łyżeczki curry
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/5 szklanki jogurtu naturalnego najlepiej beztłuszczowego
- 400 g drobno pokrojonego mięsa z kurczaka
Mięso umieszczamy w torebce, składniki na marynatę łączymy ze sobą i dokładamy do mięsa. Torebkę zamykamy, rozprowadzamy marynatę równomiernie i odstawiamy do lodówki. Po około 1/5- 2 godz. wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C na około 1 godzinę.
Kurczak Jalapeno z limonką
Składniki:
- 400 g drobno pokrojonego mięsa z kurczaka
- 3 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę
- 2 łyżki drobno posiekanej papryczki jalapenos
- 0,5 pęczka świeżej kolendry drobno posiekanej
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego, czarnego
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 3/4 łyżeczki soli
- sok z jednej cytryny
Kawałki kurczaka wkładamy do woreczka foliowego, z pozostałych składników przygotujemy marynatę,
którą należy dołożyć do mięsa, równomiernie rozprowadzić, zamknąć woreczek i odstawić do lodówki na około 1/5 – 2 godz. Kiedy mięso już poleży w marynacie, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 1 godzinę.
3 Pieczony kurczak z warzywami
Składniki:
- 400 g drobno pokrojonego mięsa z kurczaka
- 1 marchewka pokrojona w plasterki
- 1 pokrojona w paski papryka
- 1 czerwona cebula pokrojona w piórka
- 200 g brokułów
- sos mięsny (według uznania)
Mięso z kurczaka przekładamy do przygotowanego wcześniej woreczka foliowego, z podanych składników przyrządzamy marynatę i wkładamy również do woreczka rozprowadzając równomiernie tak, aby każdy kawałek mięsa był doprawiony.
Odstawiamy na 1/5 lub 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wkładamy tak przygotowanego kurczaka do wcześniej nagrzanego piekarnika na około 1 godzinę.
Mięso doprawione marynatą możesz pozostawić w lodówce na kilka dni. Potem wystarczy tylko wstawić do piekarnika tuż przed przyjściem gości. Możesz przygotować również kurczaka na kilka różnych sposobów, włożyć do zamrażarki i w razie potrzeby masz prawie gotową kolację.
Wystarczy upiec. Pamiętaj, aby na tak przygotowanych daniach umieścić etykiety z nazwą marynaty. To ułatwi rozróżnienie smaków marynaty i dokonanie właściwego wyboru. W taki sposób zaoszczędzisz wiele cennego czasu, który możesz poświęcić dla siebie.