Przepis na Smażone Kuleczki Ziemniaczane z Mozzarellą
Obierz ziemniaki i pokrój je na mniejsze kawałki. Wlej wystarczającą ilość wody do garnka, dodaj ziemniaki i gotuj przez 20 minut, aż będą miękkie. Odcedź ziemniaki i odstaw, aż woda całkowicie odparuje. Zgnieć ziemniaki na gładką masę.
Dodaj liście selera (jeśli używasz), mielony pieprz, sól i mąkę kukurydzianą. Dokładnie wymieszaj. Weź niewielką ilość masy ziemniaczanej i uformuj ją w kulkę. Wciśnij kostkę mozzarelli do środka każdej kulki, a następnie obtocz kulkę w mące pszennej. Zanurz kulkę w roztrzepanym jajku, a następnie obtocz w bułce tartej.
Powtarzaj, aż wszystkie kulki będą gotowe. Umieść kuleczki w lodówce na 30 minut, aby dobrze się schłodziły i stężały. Rozgrzej olej do gotowania na średnim ogniu. Smaż kuleczki na gorącym oleju, aż będą złociste i chrupiące na zewnątrz. Wyjmij je z oleju i odsącz na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.