Będziesz zdumiona, gdy poznasz te dwa genialne sposoby na oczyszczenie palników gazowych – bez użycia niebezpiecznych chemikaliów.

Czystość kuchennych palników – dwie proste metody

Kuchenki gazowe, używane codziennie do gotowania, ulegają zabrudzeniu i zanieczyszczeniu. Regularne czyszczenie jest kluczem do utrzymania ich w czystości.

Przedstawiamy dwa łatwe sposoby na utrzymanie palników w nieskazitelnej czystości, bez stosowania szkodliwych chemikaliów, co ma wpływ na ich prawidłowe funkcjonowanie. Usunięcie uporczywego brudu i resztek jedzenia może wydawać się skomplikowane, ale w rzeczywistości jest proste.

Mydło marsylskie

Składniki potrzebne:

  • ocet
  • 2 litry wody
  • kostka mydła marsylskiego
  • pędzel z miękkim włosiem

Jak to zrobić:

Zetrzyj mydło na płatki, a następnie rozpuść w garnku z wodą, uzyskując jednolitą konsystencję. Przelej roztwór do miski, dodaj ocet i wymieszaj. Zanurz palniki w roztworze na 30 minut.

Po tym czasie, użyj pędzla do usunięcia zabrudzeń, a większość plam rozpuści się wcześniej. Pozostaw na 5 minut, opłucz i osusz. Powtarzaj raz w tygodniu.

Ocet i soda oczyszczona

Składniki potrzebne:

  • ocet
  • 2 litry wody
  • 1 łyżka sody oczyszczonej

Jak to zrobić:

W garnku wymieszaj wodę, sodę oczyszczoną i ocet. Pokryj roztworem palniki i pozostaw na 2 godziny lub całą noc. Po tym czasie, użyj szczoteczki lub gąbki do usunięcia zabrudzeń, a następnie opłucz i osusz.

Dodatkowo: Proszek do pieczenia do czyszczenia całej kuchenki gazowej

Składniki potrzebne:

  • 2 litry gorącej wody
  • ocet
  • 1 saszetka proszku do pieczenia
  • płyn do mycia naczyń

Jak to zrobić:

Wymieszaj proszek do pieczenia (lub alternatywnie sodę oczyszczoną) z gorącą wodą. Użyj szmatki lub gąbki do czyszczenia kuchenki. Dodanie octu pomoże usunąć tłuste lub przypalone plamy.

error: Treść zabezpieczona !!