Nikt nie robi lepszych chrustów niż moja babcia. Pyszne z wodą mineralną – lekkie i kruche.

Zapewne każdy z nas miał kiedyś chrapkę na chrusty. Z naszym przepisem z łatwością wykonacie je w domu. Pyszne, chrupiące i proste w przygotowaniu!

Składniki

  • cukier – 1 łyżeczka
  • kwaśna śmietana – 1 łyżka (opcjonalnie)
  • mąka – 3 szklanki
  • sól – szczypta
  • woda mineralna – 1 szklanka
  • wódka – 3 łyżki

Przygotowanie

Do miski wsypujemy mąkę, odsuwamy ją na boki, aby na środku powstało wgłębienie. Do środka wlewamy śmietanę, wódkę i wodę mineralną. Wsypujemy sól i cukier. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy.

Następnie wyrabiamy ciasto: ugniatamy składniki na blacie posypanym mąką, a później pozostawiamy ciasto pod serwetką/ręcznikiem na około 15 minut.  Znowu ugniatamy ciasto, ale tym razem oddzielamy je na kilka mniejszych części (żeby było łatwiej) i rozwałkowujemy je na cienkie placki grubości 1mm.

Zwijamy placki w rulon i ostrym nożem kroimy je (na oko pod kątem 45 stopni) na kawałki szerokie na 2cm. Rozgrzewamy około pół litra oleju w garnku albo głębokiej patelni i smażymy na złoty kolor (pamiętajmy by smażyć z obu stron). Podczas smażenia chrusty powinny się lekko otworzyć i ułożyć warstwami.

Wyciągając chrusty z garnka powinniśmy położyć je na ręczniku papierowym, aby odsączyć z nich olej. Dla lepszego smaku warto też zrobić prosty syrop albo posypać cukrem pudrem – wedle uznania.

Syrop:

Mieszamy w garnku szklankę cukru, łyżeczkę miodu i 2/3 szklanki wody. Gotujemy na małym ogniu, aż pojawią się bąbelki.

Wtedy ściągamy z ognia, zostawiamy do ostygnięcia i mamy pyszny syrop do chrustów. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!