Do miski wsypujemy mąkę, odsuwamy ją na boki, aby na środku powstało wgłębienie. Do środka wlewamy śmietanę, wódkę i wodę mineralną. Wsypujemy sól i cukier. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy.
Zwijamy placki w rulon i ostrym nożem kroimy je (na oko pod kątem 45 stopni) na kawałki szerokie na 2cm. Rozgrzewamy około pół litra oleju w garnku albo głębokiej patelni i smażymy na złoty kolor (pamiętajmy by smażyć z obu stron). Podczas smażenia chrusty powinny się lekko otworzyć i ułożyć warstwami.
Wyciągając chrusty z garnka powinniśmy położyć je na ręczniku papierowym, aby odsączyć z nich olej. Dla lepszego smaku warto też zrobić prosty syrop albo posypać cukrem pudrem – wedle uznania.
Mieszamy w garnku szklankę cukru, łyżeczkę miodu i 2/3 szklanki wody. Gotujemy na małym ogniu, aż pojawią się bąbelki.