Bez chemii – o wiele lepsze niż te sklepowe. Domowe „krówki” ciągutki w 15 minut .

Przepis na domowe krówki ciągutki, które, zrobisz w ciągu 15 minut. Wychodzą duże lepsze niż sklepowe krówki.

Domowe słodycze są zdrowszą alternatywą dla sklepowych produktów. Nie zawierają chemicznych dodatków. Dokładnie znasz ich skład, wiesz co, podajesz swoim dzieciom! Będzie to świetna niespodzianka dla dzieci.

Wiele z nas kocha krówki, kojarzą się one ze smakami dzieciństwa.

Warto, aby ten przepis znała każda mama. Do przygotowania krówek potrzebne będą proste, niedrogie produkty. Można samemu dopasować ich twardość oraz gęstość.

Składniki:

  • 40 ml mleka
  • 45 g masła
  • 200 g cukru
  • Szczypta kakao

Potrzebna będzie patelnia z grubym dnem, która ułatwi zrobienie cukierków. Na patelnie wsyp cukier.

Nie należy do mieszać, tylko zaczekać aż się roztopi. Jeśli cukier się roztopi, zwiększ ogień, i dodaj masło.

Taką masę należy cały czas mieszać. W garnku podgrzej mleko. Do zagotowane mleko dodaj cukier.

Wszystko cały czas mieszaj za pomocą szpatułki. Gotuj przez kilka minut do powstania karmelu. Następnie przelej do foremek.

Mogą to być foremki do lodu lub silikonowe foremki do deseru.

Odstaw na ok. 15 minut, potem wstaw na kilka godzin do lodówki. Smacznego!

Takie cukierki na pewno zachwycą swoim smakiem dzieci i dorosłych.

Podziel się koniecznie tym świetnym przepisem ze swoimi znajomymi na portalu społecznościowym!

error: Treść zabezpieczona !!