Królik w piwie – Zapach roznosi się po całej kuchni. Nawet sąsiad zapuka po przepis

Składniki

  • 4 tylne nogi królika
  • 900 g łopatki wieprzowej
  • 150 g wytopionego smalcu wieprzowego
  • 350 ml ciemnego piwa 10° (lub wody)
  • 250 ml bulionu
  • 2 łyżki kminku
  • 2 duże cebule
  • 8 ząbków czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 6 ziarenek pieprzu
  • sól

Proces przygotowania

Drobno posiekaj cebulę i czosnek i włóż je razem z przyprawami do dużej brytfanny. Łopatkę pokroić na większe kawałki i posolić całe mięso. Dodać do cebuli, posypać kminkiem i położyć kawałki smalcu. Zalać piwem i bulionem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 165°C na 70 minut.

Następnie zdejmij pokrywkę, zwiększ temperaturę do 200°C i od czasu do czasu posypując proszkiem do pieczenia, piecz, aż będą miękkie i kolorowe. Podawane z kluskami ziemniaczanymi i kapustą.

error: Treść zabezpieczona !!