Ten przysmak z kremem budyniowym ukrytym w czekoladowym deserze zdobędzie serca całej rodziny.

Czy pragniesz deseru prostego w wykonaniu, który zdobędzie serca Twojej rodziny?

Ten deser czekoladowy z kremem budyniowym jest odpowiedzią. Prosty w przygotowaniu, wygląda jak z najlepszej cukierni i smakuje wyśmienicie.

Przepis:

Składniki:

  • Szczypta soli
  • 130 g mąki pszennej
  • 180 g cukru granulowanego
  • 100 ml wody
  • Foremka o średnicy 22 cm
  • 4 jajka (oddziel białka od żółtek)
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 2-3 łyżki kakao

Składniki na krem:

  • 250 ml mleka
  • 250 g masła
  • 2 jajka
  • 50 g cukru granulowanego
  • 150 g skondensowanego mleka
  • 3 łyżki cukru waniliowego

Do nasączenia:

  • 1 łyżka skondensowanego mleka
  • 150 ml wody

Składniki na polewę:

  • 50 g masła
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru granulowanego

Instrukcje:

Ubij żółtka z 80 g cukru do uzyskania piany, dodaj wodę i kontynuuj ubijanie do uzyskania zwartej masy. W osobnej misce ubij białka z szczyptą soli na sztywną pianę, dodając stopniowo 100 g cukru. Połącz masę żółtkową z białkami, ubijając razem. Przesiej do tej masy mąkę, kakao i sodę, mieszając delikatnie szpachelką. Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180°C przez 30 minut.

Po upieczeniu, ostudź korpus, zdejmij papier i przekrój na dwie części. Krem przygotuj tak: wymieszaj jajka, cukier, cukier waniliowy, skondensowane mleko i mąkę. Dodaj mleko, gotuj na umiarkowanym ogniu do zgęstnienia. Ostudź, ubijając masło, stopniowo dodawaj śmietanę.

Do impregnacji użyj syropu z wody i skondensowanego mleka. Na jedną część korpusu nałóż krem, przykryj drugą częścią, owiń folią i schładzaj w lodówce przez 5-6 godzin.

Na koniec zrób polewę z cukru, kakao, śmietany i masła. Polej nią deser po wyjęciu z formy, wygładzając na całej powierzchni. Udekoruj według uznania.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!