Kremowy biszkopt: Niesamowicie puszysty z mascarpone – Dzieci stwierdziły, że smakuje jak lody. Przepis.

Świetny przepis na kremowy biszkopt, który również smakuje jak lody. Jeśli jeszcze go nie próbowałaś, zdecydowanie powinnaś to naprawić. Naprawdę rozpływa się w ustach.

Składniki:

  • 250 g Mascarpone
  • 1 mniejsza cytryna
  • 6 jajek
  • 140 g cukru
  • 100 ml mleka pełnego
  • 60 g masła
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 60 g mąki pszennej
  • 20 g skrobi kukurydzianej
  • 1/4 łyżeczki tatara lub proszku do pieczenia (kupiłam tatar w DM)

Przygotowanie:

Myjemy cytrynę, ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Ubijamy jajka i oddzielamy żółtka od białek w miskach. Ubijamy białka jaj z cukrem.

Rozpuść masło w ciepłym mleku i ostudź. Ubijamy mascarpone. Żółtka przerabiać w większej misce i pojedynczo.

Następnie ubij połowę cukru (70g), roztopione masło z mlekiem, solą, sokiem z cytryny (1 łyżka) i skórką z cytryny (1 łyżka). Na koniec przesiej mąkę i skrobię do mieszanki i wymieszaj.

Do mieszanki dodajemy ubite białka w trzech częściach. Będziemy pracować w pierwszej tercji z klasycznym ubijaniem. Następnie delikatnie mieszamy drugą trzecią część, aby nie stracić ubitego w śniegu powietrza. Na koniec wlewamy mieszankę do jednej trzeciej śniegu, po prostu delikatnie mieszając ją na obwodzie, łącząc je ze sobą.

Ostrożnie przelej ciasto do okrągłej formy do ciasta (20 cm) lub mniejszej kwadratowej formy o wyższych krawędziach, którą owijamy folią spożywczą z zewnątrz i od dołu tak, aby nie była wyższa niż 1,5 cm od górnej krawędzi. Jeśli ciasta jest więcej, zużyj tylko tyle, że nie przekroczymy limitu 1,5 cm od górnej krawędzi.

Wkładamy go do głębszego talerza, do którego wlewamy wrzątek na wysokość ok. 3 cm. Pieczemy 20 minut w 200°C, następnie zmniejsz temperaturę do 140 i piecz kolejne 30 minut . Następnie wyłącz piekarnik i pozostaw ciasto na dnie przez kolejne 30 minut (piekarnik całkowicie zamknięty).

Następnie wyjmujemy talerz z wodą i pozostawiamy ciasto w piekarniku jeszcze przez 30 minut, tym razem z lekko uchylonymi drzwiczkami. Następnie pozwalamy mu całkowicie ostygnąć w temperaturze pokojowej, a następnie wyjmujemy go z formyPodawać posypany cukrem pudrem.

Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!